Svijet

Odgovor kanadskog premijera na apel bh. zajednice o stanju u BiH i Dodiku

Institut za istraživanje genocida Kanada je uputio pismo premijeru Kanade Justin Trudeau, apel i proglas bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi članovima Kanadskog parlamenta u kojima se izražava duboka zabrinutost Kanađana bosanskohercegovačkog porijekla, njihovih organizacija i zajednica, ali i zabrinutost mnogih Kanađana, prijatelja Bosne i Hercegovine, zbog opasnog ugrožavanja i negiranja države Bosne i Hercegovine. Stigao je i odgovor.

U pismu, apelu i proglasu je istaknuto kako s dubokom zabrinutošću pratimo posljednju eskalaciju tenzija koje se konkretno odnose na korake ka secesiji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koje su praćene militarizacijom policijskih snaga i vježbama s vojskom Srbije.

“Milorad Dodik je najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, nakon čega bi bosanskohercegovački entitet Republika Srpska trebao da formira svoju obavještajnu strukturu, iako se radi o zakonim donesenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine gdje se jedino i mogu mijenjati”, stoji u pismu, apelu i proglasu.

Iz Instituta su istakli kako “glasanje u Narodnoj Skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ima potencijal da naruši stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i regiji kao i da dovede u opasnost samo provođenje Dejtonskom sporazuma, odnosno funkcionisanje bosanskohercegovačke države, te opasno naruši njen teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i međunarodni državno pravni subjektivitet. Zbog toga je urgentno zatraženo od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini da vladinim saopćenjem ove poteze proglase nelegalnim i da Kanada iskoristi sva raspoloživa sredstva, kao razvijena demokratska država, članica grupacije sedam najrazvijenih država, kako bi se urazumile nacionalističke snage u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska”. U pismu, apelu i proglasu ističu da je odgovoran “član Predsjedništva Milorad Dodik zajedno sa svojim sljedbenicima”.

Navodi se da je njegova najava održavanja sjednice Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska po navedenim zakonima bez presedana u međunarodnoj zajednici i međunarodnom pravu i da pored toga što je nelegalna i neustavna, ima za c ilj da kreira dalje korake koje bi vodile do secesije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, što bi imalo vrlo ozbiljne posljedice po evropski i svijetski mir.

Institut za istraživanje genocida Kanada je dobio odgovor iz ofisa premijera Kanade Justin Trudeau.

“Možete biti sigurni da su vaše konstatacije i navodi vrlo pažljivo razmotreni. U tom smislu vaše pismo smo proslijedili Marc Garneau, ministru vanjskih poslova Kanade, radi njegove informacije, razmatranja i djelovanja po ovom pitanju. Članovi internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada imali su više susreta sa bivšim kanadskim premijerima, sa bivšim i sadašnjim članovima Kanadskog parlamenta i sa istaknutim kanadskim akademskim i kulturnim subjektima u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Zatraženo je da se kanadski glas mnogi više čuje u međunarodnoj zajednici i međunarodnim organizacijama u odbrani integriteta bosanskohercegovačke države”, navodi se u odgovoru. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh