Svijet

Novi Zeland će ukinuti “lockdown” nakon što 90 posto stanovništva bude vakcinisano

Do sada je s dvije doze vakcinisano 68 posto Novozelanđana, dok ih je 86 posto primilo jednu dozu

Novi Zeland - Zena.blic.rs

Novi Zeland će ukinuti stroge mjere zatvaranja zbog koronavirusa i vratiti više sloboda tek kada 90 posto populacije bude u potpunosti vakcinisano, izjavila je u petak premijerka Jacinda Ardern.

Time će Novi Zeland biti zemlja s najviše vakcinisanih u svijetu.

– Na kraju smo pronašli ravnotežu između želje da se brzo ponovno otvorimo, ali tako da ljudi budu i dalje sigurni – rekla je Ardern na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Do sada je s dvije doze vakcinisano 68 posto Novozelanđana, dok ih je 86 posto primilo jednu dozu. prenosi “Avaz“.

Kada se ostvari cilj od 90 posto vakcinisanih , zemlja će prijeći na novi okvir zaštite od Covid-a 19 koji će osigurati put iz lockdowna i omogućiti ponovno otvaranje poduzeća i okupljanja, rekla je Ardern.

– Potpuno vakcinisane osobe moći će se ponovno sastajati s porodicoma i prijateljima, odlaziti u barove i restorane – dodala je.

Novi Zeland, koji je bio uzor u borbi protiv Covida 19, ima poteškoća u suzbijanju širenja vrlo zarazne delta varijante virusa, uprkos tome što je njegov najveći grad Auckland u strogom lockdownu više od dva mjeseca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh