Svijet

Pfizer saopćio da je njihova treća doza vakcine protiv koronavirusa 95 posto učinkovita

Proizvođač vakcine protiv koronavirusa Pfizer/BioNTech saopćio je da su preliminarni rezultati završnih ispitivanja pokazali da je njihova treća doza ove vakcine, koja se naziva pojačivač ili na engleskom booster, 95,6 posto učinkovita.

Pfizer - Reuters

Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 10.000 ljudi starijih od 16 godina. Tvrde da je jednako učinkovita bez obzira na dob, spol i druge faktore. Uvjeravaju da ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Kao optimalno vrijeme za vakcinisanje trećom dozom istakli su 11 mjeseci nakon vakcinacije drugom dozom. Direktor Pfizera Albert Bourla smatra da je ovo istraživanje potvrdilo koristi vakcinacije trećom dozom. Najavio je da će podatke, koje su dobili ovim ispitivanjem, podijeliti sa zdravstvenim institucijama širom svijeta.

U međuvremenu stručnjaci još nisu postigli potpuni konsenzus o tome da li je potrebna vakcinacija trećom dozom i, ako jeste, ko treba biti vakcinisan trećom dozom, piše online izdanje poslovnog lista Forbes.

Primjera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama samo osobama kojima je oslabljen imunitet je dozvoljena vakcinacija trećom dozom vakcina Pfizer/BioNTech i proizvođača Moderna. S druge strane, u Izraelu je vakcinacija trećom dozom vakcine Pfizer/BioNTech odobrena većem dijelu stanovništva. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh