Svijet

Lider Hezbollaha: Imamo 100.000 vojnika koji su spremni braniti Liban

Lider libanske šiitske organizacije Hezbollah Hasan Nasrallah oglasio se nakon prošlosedmičnih nasilnih protesta u glavnom gradu države Bejrutu te je poručio kako niti jedna politička grupa ne bi trebala podcjenjivati snagu Hezbollaha.

Hasan Nasrallah - Nournews.com

U svom prvom obraćanju nakon nasilnih protesta koji su potresli Bejrut, Nasrallah je izjavio kako su za eskalaciju sukoba i ubistvo sedam šiitskih muslimana krivi članovi Kršćanskih libanskih snaga kao i njihov lider Samir Geageau.
“Prava agenda libanskih vojnih snaga je građanski rat. Mi smo garancija da takvog sukoba neće biti u Libanu”, rekao je Nasrallah u govoru koji je prenosila i televizija.

Također, lider Hezbollaha je upozorio pripadnike svih drugih političkih grupacija u državi da ova grupa ima dovoljan broj vojnika koji bi branili Liban i njegove građane. prneiosi “Klix“.

“Koga pokušavate uvesti u građanski rat? Pokušavate uvući u građanske borbe organizaciju koja broji 100.000 vojnika koji su spremni braniti Liban? Savjetujem vam da odustanete od ideja o unutrašnjim sukobima i građanskom ratu”, poručio je Hassan Nasrallah.

Podsjetimo, proteste protiv rada sudstva u Libanu organizovali su 14. oktobra predstavnici Hezbollaha i pokreta Amal. Članovi pokreta zahtijevaju smjenu sudije Tareka Bitara koji je zadužen za slučaj eksplozije u bejrutskoj luci koja se dogodila u augustu 2020. godine.

Iako su protesti trebalo proteći mirno, vrlo brzo su se pretvorili u sukobe Hezbollaha i libanske vojske u kojima je nastradalo sedam civila.

Dok su s jedne strane lideri pokreta Amal i Hezbollaha optužili Kršćansku libansku stranku za izazivanje sukoba, lideri ove stranke demantovali su navode da su oni započeli pucnjavu.

Lideri libanskih kršćana saopćili su kako su pripadnici Hezbollaha tokom protesta ušli u kršćansko naselje Ain al-Remmaneh te su uzvikivali provokativne parole nakon čega su napali stanovnike ovog naselja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh