Svijet

Merkel: Turska je kao saveznik u NATO-u za nas važan partner

Kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila je kako vjeruje da će i buduća njemačka vlada djelovati u skladu sa zajedničkim interesima u odnosima sa Turskom

Kancelarka Njemačke Angela Merkel izjavila je da će Evropska unija (EU) nastaviti pružati podršku Turskoj u vezi s pitanjem ilegalnih migracija.

“Jasno sam kazala da će biti nastavljena podrška EU-a Turskoj po ovom pitanju”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u vili Huber u Istanbulu.

Njemačka kancelarka je danas stigla u posjetu Republici Turskoj.

Naglasila je da je od ključnog značaja spriječiti trgovinu ljudima, odnosno migrantima.

“Želimo spriječiti trgovinu ljudima. To je nužnost, uslov da EU podrži Tursku po ovom pitanju”, dodala je Merkel.

Poručila je kako vjeruje da će i buduća njemačka vlada djelovati u skladu sa zajedničkim interesima u odnosima s Turskom.

“Uvijek imamo zajedničke interese. Tako će i sljedeća savezna vlada Njemačke posmatrati odnose između dvije države, u svim njihovim širim okvirima, sa svim pozitivnim i problematičnim aspektima. Naš mir i naše povjerenje međusobno su povezani”, rekla je Merkel.

Istakla je da je Turska dala važan doprinos po pitanju prihvata sirijskih izbjeglica.

Dodala je također da su mnoge stvari promijenile u Turskoj i da je standard života porastao uprkos ekonomskim problemima.

“Turska je kao saveznik NATO-a za nas važan partner. I sami možemo vidjeti kako Istanbul predstavlja most između dva kontinenta”, rekla je Merkel.

Napomenula je da je tokom svog mandata upućivala kritike u vezi sa ljudskim pravima i slobodama.

“Naravno da smo tražili neko rješenje. Možda imamo različite poglede. Geostrateški smo međusobno povezani i zavisni. Također smo detaljno razgovarali o talibanima, izbjeglicama i Africi”, kazala je njemačka kancelarka, koja će nakon 16 godina na čelu njemačke vlade, uskoro napustiti politiku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh