Svijet

Kina će testirati 200 hiljada uzoraka krvi kako bi se utvrdilo porijeklo koronavirusa

Kina će uskoro testirati blizu 200 hiljada uzoraka krvi iz Wuhana u sklopu istrage o porijeklu koronavirusa.

Koronavirus u Kini - Twitter

Članovi istraživačkog odbora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatraju kako je 200 hiljada prikupljenih uzoraka, uključujući one izvađene krajem 2019. godine, izvor ključnih informacija koje će pomoći da se otkrije gdje i kada je virus prvi put zarazio čovjeka.

Uzorci se čuvaju u Centru za krv u Wuhanu. Tu se nalaze već gotovo dvije godine, rekli su kineski zvaničnici. Zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije rekao je za CNN da su pripreme za testiranje trenutno u toku.

“Ovo su najbolji mogući dokazi koji će nam pomoći da utvrdimo tačno vrijeme izbijanja pandemije”, rekao je Yanzhong Huang, viši saradnik za globalno zdravlje pri Vijeću za vanjske odnose.

Maureen Miller, vanredna profesorica epidemiologije na Univerzitetu u Kolumibiji, pozvala je Kinu da dozvoli stranim stručnjacima da posmatraju proces testiranja.

“Niko neće povjerovati u bilo kakve rezultate koje Kina objavi ukoliko nema kvalifikovanih posmatrača”, rekla je. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh