Svijet

U Evropskoj uniji vakcinisano 75 posto odraslih

Potrebno je broj vakcinisanih povećati, rekla je Kiriakides

Vakcinacija - Ilustracija

Ministri zdravstva zemalja EU danas su se na neformalnom zasjedanju u Sloveniji informirali o gradnji otporne zdravstvene unije u EU, kako bi Unija odgovorila na buduće zdravstvene izazove, a o trenutnom stanju pandemije covida-19 obavijestila ih je evropska povjerenica za zdravlje Stela Kiriakides (Stella Kyriakides).

Evropska strategija nabavke vakcina i vakcinacija omogućila je uspjeh bez presedana, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je evropska povjerenica nakon sastanka koji je održan u hibridnom obliku i na “daljinu”, na kraćoj konferenciji za novinare, na kojoj je bio i slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Uspjeh se, po njenim riječima, pokazao u tome što je do sada u EU vakcinisano 75 posto odraslih osoba. prenosi “Avaz“.

– Potrebno je broj vakcinisanih povećati, i to je danas bila moja glavna poruka – rekla je Kiriakides, dodavši da je oštar podsjetnik kako je to tačno stanje u nekim članicama koje se susreću s velikim porastom infekcija i velikim pritiskom na bolničke sisteme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh