Svijet

Köln dozvolio emitiranje ezana s džamija

Njemački grad Koln dozvolit će džamijama da emitiraju pozive mujezina na molitvu, saopćile su gradske vlasti u ponedjeljak.

Džamija Keln - Twitter

Pozivi se mogu emitirati pet minuta svake sedmice uoči džume i moraju biti slušljivi izvan muslimanske kuće molitve, saopćila je glasnogovornica gradskih vlasti Katja Reuter.

Džamije u Kolnu trebaju se prijaviti za dobijanje posebne dozvole kako bi mogle emitirati ezan. Inicijativa će biti limitirana na dvije godine i nakon toga će biti ponovo ocijenjena.

Gradonačelnica Henriette Reker pozdravila je odluku, rekavši da, “ukoliko osim zvuka crkvenih zvona također trebamo čuti i poziv mujezina, to pokazuje koliko je različitost u Kolnu cijenjena i životna”.

– Dopuštanje ezana znak je poštovanja – piše Reker u tweetu prošle sedmice.

Zvona hrišćanskih crkava čuju se svakoga dana u brojnim njemačkim gradovima i mjestima.

Koeln, zapadni grad od oko milion ljudi, ima jednu od najvećih muslimanskih zajednica i oko 35 džamija. Većina muslimana prvobitno je došla iz Turske kao gastarbajteri prije 60 godina, i kasnije su doveli svoje porodice, piše Fena.

Samo nekolicina ostalih džamija širom Njemačke, kao što su one u zapadnim gradovima Oer-Erkenschwick i Duere, emituju ezane, ponekad i uprkos protestima hrišćanskih susjeda, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh