Svijet

Ko je Aleksander Šalenberg, čovjek kojeg je Sebastijan Kurz predložio za nasljednika

Šalenberg nije član OVP -a niti bilo koje druge stranke

Aleksander Šalenberg i sebastian Kurc - Agencije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) podnio je večeras samoincijativno ostavku zbog optužbi za korupciju .

Za svog nasljednika predložio Aleksandera Šalenberga (Alexander Schallenberg) za novog saveznog kancelara.

Šalenberg je austrijski ministar vanjskih poslova. Rođen je 1969. godine i ima četvero djece. Njegov otac je bio diplomata i ambasador u Indiji, Španiji i Francuskoj. Šalenberg je studirao pravo na Univerzitetu u Beču i u Parizu. Zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova od 1997. godine.

Šalenberg nije član OVP -a niti bilo koje druge stranke. Međutim, njegova karijera usko je isprepletena s OVP -om i smatra se da je bio povjerenik Sebastiana Kurza dugi niz godina. Godine 2017. pregovarao je sa strankom FPO o poglavlju vanjske politike i evropske politike. prenosi 2Avaz

Godine 2009. postao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Mihaela Spindelegera (Michael Spindelegger), zajedno s Tomasom Šmidom (Thomas Schmid).

Na dužnosti ministra vanjskih poslova je od inauguracije vlade stručnjaka iz Brigite Birlajn (Brigitte Bierlein), koja je postavljena nakon afere Ibiza 2019. Zatim je zadržao mjesto u sljedećoj tirkizno-zelenoj vladi.

Tužilaštvo Sebastiana Kurza vodi kao osumnjičenog u istragama korupcije. Stoga su 6. oktobra 2021. izvršeni pretresi kuća u sjedištu stranke OVP, u Saveznoj kancelariji i u Ministarstvu finansija.

Kao koalicioni partner, Zeleni su kasnije pozvali da se obnovi vladin tim ÖVP -a. Kancelar bi trebao biti “besprijekorna” osoba. Šalenberg se smatra takvom osobom. Ostaje da se vidi da li je Kurzov prijedlog generalno dovoljan.

Sebastian Kurz želi postati šef stranke i kluba OVP -a u parlamentu. Ostaje za vidjeti je li ova ponuda dovoljna za Zelene i može li spasiti koaliciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh