Svijet

Erdogan: Turska naredne godine počinje s proizvodnjom vlastite električne lokomotive

Kao zemlja smještena na području velikih historijskih promjena, Turska ima odgovornost da bude predvodnik procesa i u budućnosti, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ta zemlja naredne godine počinje proizvoditi vlastite električne lokomotive razvijene domaćim resursima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je to saopćio u obraćanju učesnicima 12. Vijeća za transport i komunikacije koje se održava u kompleksu istanbulskog aerodroma “Ataturk“. Riječ je o višednevnom skupu koji značajno doprinosi razvoju vizija u tom sektoru.

Ističući kako su već ostvareni skoro svi ciljevi koje je Turska postavila prije 12 godina na desetom Vijeću za transport i komunikacije, Erdogan je kazao da je realizirani projekti pokazuju sliku uspjeha, ali i ukazuju na potrebu nastavka razvoja i progresa naspram novih izazova.

“Posebno se to odnosi na izazove koje na globalnom nivou nameću pandemija i klimatske promjene. Novonastala situacija je izazvala promjene u svim sektorima“, kazao je Erdogan.

On je upozorio da bi se svijet mogao suočiti sa kaosom ako država i društvo u cjelini ne budu na pravi način shvatili realnosti i zajednički promišljali i djelovali.

Erdogan je dalje kazao da turska regija nikada nije izgubila svoj geopolitički značaj i da je Turska spremna učiniti svoj doprinos zarad dobrobiti čovječanstva.

“Kao zemlja smještena na području velikih historijskih promjena, Turska ima odgovornost da bude predvodnik i procesa u budućnosti“, poručio je Erdogan.

Ističući kako je aerodrom “Ataturk“ bio jedno od središta međunarodnog aviotransporta, Erdogan je kazao da se u tom kompleksu sada održavaju nacionalni i međunarodni skupovi najvišeg reda, uključujući i TEKNOFEST.

“Broj aerodroma u Turskoj smo povećali sa 26 na 56, a po okončanju aktuelnih gradnji ćemo to uskoro povećati i na 61“, kazao je Erdogan te je dodao da je novi Aerodrom Istanbul među najboljim i najfrekventnijim aerodromima u Evropi i svijetu.

On je kazao da je u proteklih 19 godina Turska uspjela obnoviti kompletnu željezničku mrežu u dužini od 12.803 kilometra koja je bila u lošem stanju.

“Investiranjem u kopnene puteve smo povećali transport u Turskoj za 170 posto i smanjili nesreće za 80 posto“, rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska odlučno iskoristimo sve prilike za rast i razvoj proizvodnje i logistike i to na bazi efikasnog korištenja postojeće infrastrukture i novim investicijama u nju.

“Naš cilj u informacionim tehnologijama je da postanemo država koja razvija, usmjerava i proizvodi te tehnologije, a da ne budemo samo zemlja koja ih koristi i prati“, zaključio je Erdogan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh