Svijet

Pfizer zatražio dopuštenje američke vlade za cijepljenje djece od 5 do 11 godina

Kompanija Pfizer danas je zatražila od američke vlade dopuštenje za upotrebu cjepiva protiv covida-19 kod djece u dobi od 5 do 11 godina. U slučaju da regulatorna tijela odobre taj zahtjev, cijepljenje djece te dobi moglo bi početi u roku od nekoliko tjedana.

Mnogi roditelji i pedijatri zatražili su mogućnost zaštite djece mlađe od 12 godina. Ne samo zbog toga što mlađa djeca također mogu ozbiljno oboljeti od koronavirusa već je problematično i širenje virusa po školama, pogotovo u zajednicama s niskom razinom procijepljenosti.

Pfizer je na Twitteru objavio da je podnio službenu prijavu američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA). FDA sada treba procijeniti je li cjepivo sigurno za mlađu djecu u istoj mjeri kao što je sigurno za tinejdžere ili odrasle osobe.

Nezavisno stručno vijeće javno će 26. oktobra raspravljati o toj temi. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh