Svijet

Angela Merkel u oproštajnoj posjeti kod pape Franje

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja uskoro odlazi sa funkcije, razgovarala je sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom tokom oproštajne posjete Italiji, koja će obuhvatiti i sastanak sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i učešće na mirovnom skupu u Koloseumu.

papa Franjo i Angela Merkel - vatican Media

Merkelova i papa Franjo, koji su se do sada sastali nekoliko puta, imali su privatan razgovor od oko 45 minuta u papskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palati.

Papa je u intervjuu španskoj radijskoj mreži prošlog mjeseca rekao da je Merkelova, koja je vodila Njemačku 16 godina, “jedna od najvećih političkih ličnosti u svijetu”.

Na kraju privatne audijencije, papa Franjo i Merkelova, kćerka luteranskog pastora, razmijenili su darove.

Papa je poklonio Merkelovoj kopije nekih od svojih spisa i minijaturnu reprodukciju jednih od bronzanih vrata Bazilike Svetog Petra, a ona je njemu darovala kolekciju o jevanđeljima u tri toma i knjigu o Mikelanđelu. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh