Svijet

Sjeverna Koreja testirala novu protuavionsku raketu

Sjeverna Koreja saopćila je da je u četvrtak navečer testirala novu protuavionsku raketu, što je četvrto testiranje naoružanja u manje od mjesec dana.

raketa -KCNA

Najnovije testiranje uslijedilo je nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala novu hipersoničnu raketu za koju se vjeruje da ima nuklearne sposobnosti.

Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je da testiranja “stvaraju veće mogućnosti za nestabilnost i nesigurnost”, prenosi BBC.

Pyongyang navodi da je njegovo oružje potrebno za samoodbranu, optužujući SAD i Južnu Koreju za “dvostruke aršine”.

Najnovija testiranja smatraju se jasnim znakom da Pyongyang nema namjeru usporiti razvoj naoružanja uprkos strogim sankcijama. prenosi “N1“.

Prema državnoj novinskoj kući KCNA, nova protuavionska raketa pokazala je “izuzetne borbene performanse”, a sadrži i “nove ključne tehnologije”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh