Svijet

Vulkan Kilauea na Havajima ponovo eruptirao

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih u svijetu, ponovo izbacuje lavu, ali zasad samo iz glavnog kratera i ne prijeti nastanjenom području, priopćile su u četvrtak vlasti.

Havaji vulkan - US Geological

“Vulkan izbacuje lavu do visine petokatnice”, objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS) uz video snimku.

Prve pukotine u krateru Halema’uma’u na vrhu vulkana pojavile su se u srijedu poslijepodne. Ubrzo su se pretvorile u “potoke lave” užarene do više od 1100 Celzijevih stupnjeva, dodaje USGS.

Redovite erupcije Kilauee od 1950-ih privlače turiste. Uprava nacionalnog parka Havajski vulkani, u kojemu je vulkan, počela je mobilizirati osoblje u očekivanju većeg broja gostiju.

“Pripremamo se za veći broj posjetitelja tijekom vikenda”, rekla je za časopis Honolulu Star Advertiser glasnogovornica parka Jessica Ferracane.

Erupcija Kilauee zasad nije prijetnja, ali Vulkanski opservatorij USGS-a na Havajima “i dalje pomno prati situaciju” jer je “početak erupcije dinamičan i neizvjestan”, dodaje zavod. prenosi “N1“.

Kilauea je jedan od pet vulkana na Havajima, najvećem otoku u pacifičkom arhipelagu.

G. 2018. u erupciji Kilauee uništene su stotine kuća. Dvadesetak ljudi koji su s broda promatrali magmu kako se slijeva u more ozlijeđeni su, među kojima jedan teško, u prskanju lave.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh