Svijet

Putin poručio Erdoganu da se vakciniše Sputnikom

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio turskom čelniku Recepu Tayyipu Erdoganu da bi trebao da koristi ruski Sputnik kao svoju narednu vakcinu za jačanje imuniteta i pohvalio se visokim nivoom antitijela dok je održao razgovore s Erdoganom.

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan - blogspot

U srdačnom oproštaju nakon tri sata razgovora u Putinovoj rezidenciji u turističkom gradu Sočiju, Putin je kazao da je proveo kompletan dan sa zaraženim saradnikom, ali da se nije zarazio koronavirusom, prenosi Fena.

– Imam visoke nivoe antitijela, hvala Bogu sretan sam – kazao je Putin Erdoganu u svojoj rezidenciji opasanoj palminim stablima. Stoga, naredni put kada se ponovo vakcinišete koristitite Sputnik – izjavio je on u komentarima koje je prenosila državna televizija. Erdogan je rekao da je već primio Pfizer vakcinu i da ima nivo antitijela od 1.100. Naredni put onda – odgovorio je Putin.

Erdogan nije ništa rekao i samo se nasmijao. U ovom je mjesecu 68-godišnji čelnik Kremlja proveo dvije sedmice u samoizolaciji nakon što su otkriveni deseci zaraženih u krugu njegovih najbližih saradnika.

Rusija je danas registrovala još 857 preminulih od koronavirusa, najvišu cifru umrlih drugi uzastopni dan, dok je rast broja zaraženih podstaknut delta varijantom i sporim tempom vakcinacije. Ovom cifrom je ukupan broj preminulih u Rusiji od COVID-19 porastao 206.388 – najviši u Evropi.

Vlasti su optuživane zbog ublažavanja ozbiljnosti epidemije. Nekoliko ruskih vakcina među kojima je i Sputnik dostupno je mjesecima, ali se vlasti bore da vakcinišu stanovništvo skeptično prema imunizaciji. Zaključno s današnjim danom, samo nešto manje od 30 posto ruskog stanovništva potpuno je vakcinisano, sudeći po websiteu Gogov, koji prikuplja podatke o Covidu iz ruskih regija, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh