Svijet

Berlin će dobiti prvu izabranu gradonačelnicu

Prijestolnica Njemačke, Berlin, dobiće prvu izabranu gradonačelnicu Franzisku Giffey, a preliminarni rezultati pokazuju da su njeni socijaldemokrati pobijedili Zelene.

Franziska Giffey - Twitter

Berlinom, gradom od 3,7 miliona stanovnika, samo jednom je na kratko vladala žena. Od 1947. do 1948. godine, socijaldemokratkinja Louise Schroeder vodila je administraciju grada kao vršilac dužnosti gradonačelnika.

S prebrojanih 99 posto glasova, SPD vodi sa 21,4 posto glasova, dok Zeleni i njihova glavna kandidatkinja, Bettina Jarasch, imaju 18,9 posto glasova.

Berlinom trenutno upravlja koaliciona vlada koju predvodi SPD, zajedno sa tvrdolinijaškim lijevo orijentiranom strankom Die Linkeom i Zelenim, podsjeća dpa.

Kršćanski demokrati desnog centra (CDU) bili su na trećem mjestu, a na ovogodišnjim izborima ostvarili su neke od najgorih rezultata od 2016. godini sa osvojenih 18,1 posto.

Međutim, brojčano i dalje postoji mogućnost da stvore koaliciju, a Kai Wegner iz CDU-a rekao je da je njegova stranka imala za cilj ukidanje trenutne berlinske koalicije.

Giffey, bivša državna službenica, već se proslavila u glavnom gradu kao načelnica okruga Neukoelln.

Od 2018. do maja ove godine, 43-godišnja Giffey je bila savezna ministrica za porodična pitanja. Ona je podnijela ostavku zbog skandala s plagijatom oko doktorskog rada, a Slobodni univerzitet u Berlinu joj je oduzeo titulu doktoranta u junu.

Oko 2,45 miliona ljudi imalo je pravo glasa u Berlinu. Ali nije sve prošlo glatko kada je u pitanju glasanje. Neki glasački listići su nestali, a Berlinski maraton izazvao je kašnjenja, prenosi Fena.

Neka biračka mjesta ostala su otvorena duže nego što je planirano, izvještava dpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh