Svijet

Komunistička partija pobjednica lokalnih izbora u Grazu

Komunistička partija (KPO) je pobjednica današnjih lokalnih izbora u Grazu, a što je značajna promjena. Dobili su podršku 28,9 posto birača u ovom austrijskom gradu, što je povećanje za 8,6 posto u odnosu na prethodne izbore.

Graz, Austria - Getty

Najveći gubitnik je Austrijska narodna stranka (OVP) iz koje dolazi aktuelni gradonačelnik Siegfried Nagl. Ovo je vladajuća stranka u Austriji čiji je Sebastian Kurz kancelar. Nagl je zbog lošeg rezultata najavio da će podnijeti ostavku na gradonačelničku funkciju.

OVP je dobio podršku 25,7 posto birača, što je gubitak od 12,1 posto u odnosu na prethodne izbore. Isključili su mogućnost koaliranja sa KPO-om, baš kao što su i komunisti isključili mogućnost koaliranja s njima.

Nagl je poručio da je izborni rezultat, kako je rekao, suviše bolan za njega i njegovu stranku. On će biti gradonačelnik dok se ne konstituiše novi saziv Gradskog vijeća Graza.

Izbornim rezultatima je iznenađen i sam kancelar Kurz, koji je i predsjednik OVP-a. Smatra da treba, kako je izjavio, razmisliti o pobjedi KPO-a.

Trećeplasirana stranka su Zeleni koji imaju podršku 17 posto birača i zbog toga se smatraju jednim od pobjednika ovih izbora. U odnosu na prethodne izbore dobili su 6,8 posto više glasova.

Elke Kahr iz pobjedničke stranke je naglasila da još nisu odlučili da li će insistirati da njihov član bude novi gradonačelnik. Prema njenim riječima, ako pronađu partnere, preuzet će odgovornost. Judith Schwentner iz stranke Zelenih je potcrtala da još nisu odlučili da li su spremni sarađivati sa komunistima, piše austrijski list Der Standard.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh