Svijet

WHO saopćio nove informacije o delta varijanti koronavirusa

Prisutna je u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri “zabrinjavajuće” varijante koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija, WHO - TRT.com.tr

WHO je odlučio nazvati varijante koronavirusa koje “treba pratiti” i one “zabrinjavajuće”, prema slovima grčke abecede, kako bi se izbjeglo svako stigmatiziranje neke zemlje i omogućilo javnosti njihovo lakše izgovaranje.

– “Zabrinjavajuća” varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri “zabrinjavajuće” varijante koronavirusa – alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva – navela je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svi virusi, uključujući SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, s vremenom mutiraju, prenose mediji.

Pojava varijanti krajem 2020. godine koje su donosile povećanu opasnost za globalno javno zdravlje, potaknula je WHO da obilježi varijante koje “treba pratiti” i druge “zabrinjavajuće” varijante, kako bi se dao prioritet nadzoru i istraživanju na svjetskom nivou.

– Sada prevladava delta varijanta. Ustvari manje od jedan posto trenutno dostupnih sekvenci su (zabrinjavajuće varijante) alfa, beta i gama – odgovorila je direktorica tehničke ekipe za Covid-19 u WHO-u Marija van Kerkove (Maria Van Kerkhove) na društvenim mrežama. prensoi “Avaz“.

Dodala je da je taj virus postao jači, lakše prenosiv te da je zamijenio druge viruse. Naglasila je da je nazočan u 185 zemalja.

– Organizacija je smatrala do sada da pet drugih varijanti (eta, Iota, kappa, lambda i mu) treba “pratiti”. Ali tri varijante, eta, Iota i kappa, maknute su s popisa – navela je Marija van Kerkova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh