Mobiteli

Evropska zemlja poručila: Ne kupujte kineske telefone, one koje imate bacite

Litvansko ministarstvo odbrane preporučilo je potrošačima da izbjegavaju kupovinu kineskih mobilnih telefona i savjetovalo je ljudima da bace one koje sada imaju, nakon što je Vladin izvještaj pokazao da uređaji imaju ugrađene sposobnosti cenzure.

Vodeći telefoni koje u Evropi prodaje kineski gigant pametnih telefona Xiaomi Corp imaju ugrađenu sposobnost otkrivanja i cenzuriranja pojmova poput “Slobodnog Tibeta”, “Živjela nezavisnot Tajvana” ili “Pokret za demokraciju”, saopštilo je u utorak litvansko državno tijelo za kibernetičku sigurnost.

Mogućnost Xiaomijevog softvera za telefon Mi 10T 5G isključena je za “regiju Evropske unije”, ali se može uključiti daljinski u bilo kojem trenutku, stoji u izvještaju Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost Ministarstva obrane.

– Naša je preporuka da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite onih koji su već kupljeni – rekao je novinarima prilikom predstavljanja izvještaja zamjenik ministra obrane Margiris Abukevicius.

Xiaomi nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Odnosi između Litvanije i Kine nedavno su se pogoršali. Kina je prošlog mjeseca zatražila da Litvanija povuče svog ambasadora u Pekingu i rekla da će opozvati svog izaslanika u Vilniusu nakon što je Tajvan najavio da će se njegova misija u Litvaniji zvati Tajvansko predstavništvo.

Tajvanske misije u Evropi i Sjedinjenim Državama koriste naziv grada Taipei, izbjegavajući referencu na samo ostrvo, za koje Kina tvrdi da je njeno vlastito područje.

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prošle sedmice je razgovarao s litvanskom premijerkom Ingridom Simonyte i naglasio podršku njenoj zemlji usprkos pritiscima Kine.

U izvještaju Nacionalnog kibernetičkog centra također se navodi da Xiaomi telefon šalje šifrirane podatke o upotrebi telefona na server u Singapuru.

Također je pronađena sigurnosna greška u Huweijevom telefonu P40 5G, no nijedna nije pronađena u telefonu drugog kineskog proizvođača, OnePlus, navodi se.

Predstavnik Huaweija na Baltiku rekao je za BNS da njihovi telefoni ne šalju podatke korisnika vani.

U izvještaju se navodi da popis pojmova koji bi mogle cenzurisati sistemske aplikacije telefona Xiaomi, uključujući zadani internetski preglednik, uključuje 449 izraza na kineskom i lista se stalno ažurira.

– Ovo je važno ne samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomi opremu – navodi centar u izvještaju, prenosi biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh