Svijet

Bidenovo obraćanje u UN-u: Vojna moć SAD ne smije biti odgovor na svaki problem

U svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, američki predsjednik Joe Biden rekao je da će se Sjedinjene Države gledati naprijed umjesto “nastavka borbe u ratovima iz prošlosti” te da se svijet nalazi na “prekretnici u historiji”.

Joe Biden - Screenshot

Biden je rekao je da je ovo “odlučujuća decenija za naš svijet” koja će “doslovno odrediti našu budućnost”.

“Umjesto da nastavimo boriti se u ratovima iz prošlosti, usredotočeni smo na usmjeravanje svojih resursa u izazove koji drže ključeve naše kolektivne budućnosti. Okončanje ove pandemije, rješavanje klimatske krize, upravljanje promjenama u globalnoj dinamici moći, oblikovanje svjetskih pravila o vitalnim pitanjima poput trgovine, cyber svijeta i tehnologija u nastajanju, te suočavanje s prijetnjom terorizma kakav je danas“, rekao je Biden.

Kazao je i da su okončali 20-godišnji sukob u Afganistanu.

“A kako zatvaramo ovo razdoblje nemilosrdnog rata, otvaramo novu eru nemilosrdne diplomatije, korištenja moći naše razvojne pomoći za ulaganje u nove načine pomaganja ljudima u cijelom svijetu, obnavljanja i odbrane demokratije”, dodao je on.

Rekao je da će se fokus usmjeriti na indo-pacifičku regiju, te se obavezao da će surađivati sa saveznicima i UN-om.

Predsjednik Biden je izjavio da Sjedinjene Države ponovno preuzimaju vodeću ulogu u međunarodnim pitanjima, poput klimatskih promjena, globalnog zdravlja i ublažavanja pandemije.

“Ponovo smo za stolom na međunarodnim forumima, posebno Ujedinjenim narodima, kako bismo usmjerili pažnju i potaknuli globalnu akciju na zajedničke izazove”, rekao je u utorak Generalnoj skupštini UN -a.

Naglasio je saveze s kojima je imao suradnju ove godine – NATO, Evropska Unija, Asocijacija zemalja jugoistočne Azije te partnerstvo “Quad” sa Indijom, Australijom i Japanom – na rješavanju izazova i prijetnji.

“Ponovno smo angažirani u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i radimo u bliskom partnerstvu s Covaxom na isporuci vakcina koje spašavaju živote po cijelom svijetu. Pridružili smo se ponovo Pariškom klimatskom sporazumu i iduće godine kandidiramo se za vraćanje mjesta u Vijeću za ljudska prava u UN-u”, rekao je on.

Klimatske promjene – kriza bez granica
Predsjednik Biden pozvao je svjetske lidere da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena, te dodao da je ovo kriza “bez granica”.

Najavio je da će se zalagati na udvostručavanju američkih sredstava za pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv klimatske krize.

Biden je upozrio da naučnici i stručnjaci govore svijetu da se “brzo približavamo tački bez povratka u doslovnom smislu”.

“Da bismo zadržali dostupnim vitalni cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, svaka nacija mora iznijeti svoje najveće moguće ambicije kada se sastanemo u Glasgowu na COP26”, rekao je Biden.

“Američka vojna moć se ne smije koristiti kao odgovor na svaki problem”
Biden je rekao da će američka vojska nastaviti braniti “sebe, svoje saveznike i naše interese od napada”, ali takva misija “mora biti jasna i ostvariva.”

“Američka vojna moć mora biti naše posljednje opcija, a ne prva i ne smije se koristiti kao odgovor na svaki problem koji vidimo širom svijeta”, rekao je on, dodajući:

“Danas se mnoge naše najveće brige ne mogu riješiti ili čak pokušati riješiti silom oružja. Bombe i metci ne mogu odbraniti od Covid-19 ili njegovih budućih varijanti. Za borbu protiv ove pandemije potreban nam je kolektivni čin nauke i političke volje,” rekao je Biden u svom govoru, te naveo podatak da su SAD izdvojile više od 15 milijardi dolara u globalnom odgovoru na Covid-19, isporučivši “više od 160 miliona doza vakcine protiv Covid-19 u druge zemlje”. prenosi “N1“.

SAD će slijediti nova pravila globalne trgovine i ekonomskog rasta.
“Mi ćemo slijediti nova pravila globalne trgovine i ekonomskog rasta, izjednačiti uslove kako ne bi umjetno išli u korist ni u jednoj zemlji na račun druge, a svaka nacija ima pravo i priliku da se pravično takmiči”, rekao je Biden, i dodao:

“Nastojat ćemo osigurati zaštitu osnovnih prava radnika, zaštitu okoliša i intelektualnog vlasništva te da se prednosti globalizacije dijele u svim našim društvima. Nastavit ćemo pridržavati dugotrajna pravila i norme koje su formirale ograde međunarodnog angažmana već decenijama koje su bile neophodne za razvoj nacija širom svijeta. Obaveze bazirane na temeljima poput slobode plovidbe, pridržavanja međunarodnih zakona i ugovora, podrške mjerama kontrole naoružanja za smanjenje rizika i povećanje transparentnosti”.

Biden je tokom svog govora također najavio da će SAD izdvojiti 10 milijardi dolara u nastojanju da “okonča glad i uloži u prehrambene sisteme u zemlji i inostranstvu”.

Moramo i dalje biti na oprezu zbog terorizma
“Moramo i dalje biti na oprezu od prijetnje terora koju predstavlja terorizam za sve naše nacije, bilo da potiče iz udaljenih regija svijeta ili iz našeg dvorišta”, rekao je Biden svjetskim liderima, i nastavio:

“Gorki ubod terorizma je stvaran. Gotovo svi smo to iskusili. Prošlog mjeseca izgubili smo 13 američkih heroja i gotovo 200 nevinih afganistanskih civila u gnusnom terorističkom napadu na aerodromu u Kabulu. Oni koji počine teroristička djela protiv nas će se i dalje suočiti sa odlučnim neprijateljem u Sjedinjenim Državama”.

Dodao je da “današnji svijet nije svijet iz 2001. godine” i da SAD “nisu ista zemlja u kojoj smo bili kada smo napadnuti 11. septembra, prije 20 godina.”

“Danas smo bolje opremljeni za otkrivanje i sprječavanje terorističkih prijetnji i otporniji smo u svojoj sposobnosti da ih odbijemo i odgovorimo”, rekao je.

Biden je također rekao da će SAD raditi s lokalnim partnerima kako bi smanjile potrebu za velikim vojnim raspoređivanjem.

“Suočiti ćemo se s terorističkim prijetnjama koje se javljaju danas i u budućnosti s čitavim nizom alata koji su nam dostupni, uključujući rad u saradnji s lokalnim partnerima, tako da ne moramo biti toliko ovisni o vojnim premještanjima velikih razmjera. Jedan od najvažnijih načina na koje možemo učinkovito povećati sigurnost i smanjiti nasilje je nastojanje da poboljšamo živote ljudi širom svijeta koji vide da njihove vlade ne služe njihovim potrebama“, rekao je on.

Model dvije države najbolje rješenje
Biden je izrazio “nedvosmislenu” podršku Sjedinjenih Država nezavisnoj državi Jevreja, ali je rekao da vjeruje u rješenje sa dvije države za dugogodišnji sukob između Izraelaca i Palestinaca.

“I dalje vjerujem da je rješenje s dvije države najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao jevrejske demokratske države, koja živi u miru pored održive, suverene i demokratske palestinske države. Daleko smo od tog cilja u ovom trenutku. Nikada ne smijemo dopustiti da odustanemo od mogućnosti napretka”, rekao je američki predsjednik.

SAD ne žele novi hladni rat

“Sjedinjene Države će se takmičiti i snažno će se takmičiti i voditi ćemo sa našim vrijednostima i našom snagom”, rekao je Biden.

Rekao je da će se SAD “zauzeti za naše saveznike i naše prijatelje i suprotstaviti se pokušajima jačih zemalja koje dominiraju slabijima”. On je naveo pokušaje nasilnog mijenjanja teritorije, ekonomsku prisilu i dezinformacije kao primjere zloćudnih aktivnosti kojima bi se SAD suprotstavile.

“Ne tražimo – ponavljam još jednom – ne tražimo novi Hladni rat ili svijet podijeljen na krute blokove“, rekao je, i dodao:

“Sjedinjene Države spremne su za suradnju sa bilo kojom državom koja ustupi i teži mirnom rješavanju zajedničkih izazova, čak i ako imamo neslaganja u drugim oblastima, jer ćemo svi snositi posljedice našeg neuspjeha”.

Na kraju je Biden istaknuo:

“Danas stojim ovdje prvi put nakon 20 godina a da Sjedinjene Države nisu u ratu. Okrenuli smo stranicu. Svom neprevaziđenom snagom, energijom, zalaganjem, voljom i resursima, naša nacija je sada sasvim i potpuno fokusirana na ono što je pred nama, a ne na ono što je iza nas”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh