Svijet

Država pionir – počela vakcinacija djece starije od 2 godine

Kuba je jedina država na svijetu koja je započela masovno vakcinisanje djece starije od dvije godine protiv koronavirusa.

Vakcinacija djece - Net.hr

Iako vakcinisanje nije obavezno, roditelji i djeca od 6. septembra pune klinike, bolnice i školske punktove kako bi vakcinisali svoje dijete.

“Laknulo mi je. Puno ljudi još uvijek oboljeva od kovida 19. Sada smo bolje zaštićeni”, izjavila je Laura Tijeras samo nekoliko minuta nakon što je njena četverogodišnja kćerka Anisol primila prvu dozu cjepiva Soberana, koji je proizveden na Kubi.

U jednom danu na poliklinici u Havani, gdje su pozvali CNN i druge medijske kuće, prvu dozu je primilo 230 djece u dobi između 3 i 5 godina.

Sa željom da se djeca osećaju što ugodnije, ljekari i sestre nosili su uši Mikija Mausa, a doveli su i klovna koji je izvodio performans.

Baš poput odraslih, i djeca će morati da prime tri doze Soberane i tek tada će se smatrati u potpunosti vakcinisanim. Dolaskom delta soja na Kubi, broj slučajeva zaraze među djecom je eksplodirao.

“Na Kubi u posljednjih nekoliko mjeseci bilježimo alarmantnu brojku novih zaraza u dječjoj populaciji”, napisao je kubanski ministar zdravlja Hose Portal Miranda na vladinoj stranici Kubadebate u septembru.

“Mnoga djeca koja su u ozbiljnom ili kritičnom stanju su novorođenčad”, napisao je.

Od početka pandemije na Kubi 117.500 maloljetnika bilo je pozitivno na kovid 19, ali vlada nije objavljivala podatke o umrlima od koronavirusa. Ministarstvo zdravlja tek je iznijelo podatke za desetero preminule djece od početka avgusta.

Vrtoglavi rast zaraženih odložio je otvaranje škola početkom septembra. Nastava se odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Mnogi roditelji na Kubi su se požalili da im djeca zbog takvog načina školovanja zaostaju u školi i da nemaju ni gdje da ih odvedu jer su dečja igrlišta, bioskopi i plaže zatvorene.

Početkom septembra je najavljeno vakcinisanje djece u sklopu plana da se 90 posto stanovnika te države vakciniše do sredine novembra kako bi mogle da se otvore međunarodne granice. Vlasti ističu kako škola uživo neće krenuti pre novembra.

“Potvrda o vakcinaciji neće biti obavezna za pohađanje nastave, ali pozivamo kubanske porodice da se odazovu pozivu. Imamo cjepivo koje je 100 odsto kubansko, rekao je zamjenik ministra zdravlja Eugenio Gonzalez Perez.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh