Svijet

Afganistanski novinari traže međunarodnu pomoć

Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se kriju, a 10 je u egzilu

Afganistanski novinar - Avaz

Više od 100 afganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u Afganistanu, javlja agencija dpa.

Trenutno je najvažnije obezbjediti sigurnost, posebno za novinarke, saopćila je skupina u anonimnom apelu putem Reportera bez granica (RSF). Česti napadi na novinare i miješanje talibana u njihov posao doveli su do toga da se pribojavaju najgoreg, poručuju novinari. prenosi “Avaz“.

Apel naslovljen “Novinari u Afganistanu su u opasnosti od nestanka” potpisala je etnički i politički raznolika skupina od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, saopćio je RSF. Većina ih i dalje radi u Afganistanu, neki se kriju, a 10 je u egzilu. Svi su željeli ostati anonimni zbog straha od odmazde prema njima ili članovima porodice.

Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Afganistanu nastavile raditi. Također, traže privremenu diplomatsku, konzularnu i finansijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara. RSF je pozdravio obećanje njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova da će primiti 2.600 Afganistanaca koji trebaju posebnu zaštitu, kao i njihove porodice.

Njemačkom ministarstvu vanjskih poslova RFS je uručio listu s imenima više od 152 novinara koji su u Afganistanu izloženi velikom riziku po život. Među njima je desetak novinarki.

-Talibani su pokazali da neće tolerirati slobodu medija, ni u Kabulu ni u pokrajinama. Postoji prijetnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana, rekao je izvršni direktor RSF-a Kristijan Mir (Christian Mihr).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh