Svijet

Bojkot Hiltona zbog plana gradnje hotela na mjestu srušene džamije u Kini

Džamija srušena 2018. u Hotanu u Xinjiangu jedna je od mnogih koje je Kina oštetila ili uništila u kampanji protiv Ujgura.

Grupa od više od 40 muslimansko-američkih organizacija za građanska prava u Sjedinjenim Američkim Državama najavila je kampanju bojkota Hiltona u cijelom svijetu zbog, kako su kazali, plana te korporacije da izgradi hotel na mjestu ujgurske džamije koju su vlasti u kineskom Xinjiangu buldožerima uništile.

Govoreći na konferenciji za novinare održanoj ispred sjedišta Hiltona u Virginiji, Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR), organizacija koja prednjači u inicijativi, rekla je da su “posredno pregovarali” s grupacijom apelirajući na njih da otkažu plan izgradnje, ali su ti razgovori završili “bez uspjeha”.

“Danas najavljujemo globalnu kampanju bojkota protiv Hiltona”, rekao je Nihad Awad izvršni direktor CAIR -a.

“Vi i ja imamo izbor izabrati kamo ćete otići na putovanje ili raditi poslovne sastanke ili održavati događaje, vjenčanja ili domjenke”, rekao je Awad dodajući da je projekt kršenje ljudskih prava koje doprinosi uništavanju ujgurske kulture i vjera.

Masovna zatvaranja, prisilna sterilizacija
Kina je vodila dugu kampanju protiv većinski muslimanskog ujgurskog stanovništva s masovnim zatvaranjem, prisilnim sterilizacijama, odvajanjem djece od porodica i uništavanjem vjerskih i kulturnih lokacija. Kina je demantirala te tvrdnje.

Lokacija koja je potaknula na bojkot je džamija u prefekturi Hotan, uništena 2018. a koju Hilton planira pretvoriti u Hampton Inn hotel.

Awad je rekao da su upoznati s predloženim projektom početkom juna.

U julu je dvostranačko američka kongresna komisija pozvala Hilton Worldwide da ne dopusti da se njegovo ime poveže s hotelijerskim projektom.

Oko 16.000 džamija na 900 lokacija u Xinjiangu bilo je djelomično ili potpuno uništeno između 2017. i 2020., pokazalo je istraživanje australskog instituta za stratešku politiku.

Uništavanje džamija
Minareti su uklonjeni iz džamija, a neki su potpuno srušeni u zonama koje Kina pomno prati.

Uništavanje je potvrđeno izvještajima sa terena te usporedbom satelitskih fotografija od prethodnih godina do sada.

Dužnosnici u Pekingu rekli su novinskoj agenciji Reuters ranije ove godine da nijedno vjersko mjesto u Xinjiangu nije nasilno uništeno niti ograničeno te su ih pozvali da posjete to područje.

U 12 dana izvještavanja tokom ramazana u aprilu i maju, većina džamija koje su novinari Reutersa posjetili djelomično je ili potpuno srušena, navodi agencija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh