Svijet

Novi rekord u broju stogodišnjaka u Japanu

Japan, koji od svih zemalja na svijetu ima najviše stogodišnjaka u odnosu na ukupan broj stanovnika, ove godine je postavio novi rekord po broju osoba čije se godine izražavaju trocifrenim brojem.

Japan - Screenshot

Broj stogodišnjaka u Japanu, zemlji poznatoj po dugovječnosti stanovnika, dostigao je najviši nivo od kada se vodi ta vrsta evidencije. Zaključno sa 15. septembrom, u toj zemlji ima ih čak 86.511, prenose japanski mediji.

U toj ostrvskoj državi sa 125,5 miliona stanovnika, u odnosu na prošlu godinu, zabilježen je osjetan rast od 6.060 građana koji su dostigli “trocifrene” godine.

Japan je po apsolutnom broju stogodišnjaka tradicionalno na drugom mjestu u svijetu iza SAD, ali pošto ima znatno manje stanovnika od njih, ubjedljivo predvodi planetu po procentu stogodišnjaka u populaciji.

Žene izrazito dugovječnije
Broj stogodišnjaka u Zemlji izlazećeg sunca neprekidno se povećava već 51 godinu, od 1970, kada ih je bilo samo 310.

Razlog za taj mali broj, pored činjenice da je populacija krajem 19. vijeka bila znatno manja nego kasnije, treba tražiti i u mnoštvu prirodnih i društvenih nesreća koje su dalekoistočnu carevinu zadesile u prvoj polovini 20. vijeka, kao što su naleti tuberkuloze i španske groznice, više slučajeva masovne gladi i gubitak života ogromnog broja stanovnika u Drugom svjetskom ratu.

Mada je u svjetu po dugovječnosti naročito poznato japansko ostrvo Okinava, već devet godina zaredom, po broju stogodišnjaka na 100.000 stanovnika (trenutno 134,75) vodi obalska prefektura Šimane, koja se nalazi na sjeverozapadnom obodu najvećeg japanskog ostrva Honšu, nedaleko od Korejskog poluostrva, i ima populaciju veličine Crne Gore.

Čak 88 odsto stogodišnjaka u Japanu, njih 76.450 su žene, a trenutni rekorder po dugovječnosti je Kana Tanaka, iz grada Fukuoke, koja je 13. septembra napunila 118 godina. Ona je istovremeno i zvanično najstarija osoba na svijetu, budući da je njeno ime upisano u Ginisovu knjigu rekorda.

Najstariji muškarac u Japanu je Mikizo Ueda iz Nare, koji ima 111 godina.

Inače, Japan je nacija s najstarijim stanovništvom na svijetu jer su u 2020. čak 29 posto japanske populacije činili ljudi od 65 ili više godina, iza čega stoje decenije niskog nataliteta. prenose “Nezavisne“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh