Svijet

Kina obećala 15 miliona dolara pomoći Afganistanu

Kina je obećala 15 miliona dolara humanitarne pomoći talibanskoj administraciji u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Afganistan - Advance.hr

Kineski ambasador u Kabulu Wang Yu posjetio je Amira Khana Muttaqija, zamjenika ministra vanjskih poslova u talibanskoj vladi.

Zamjenik predsjednika Komisije za kulturu talibanske uprave Ahmedullah Vasik na Twitteru je objavio da je tokom sastanka kineski ambasador obećao 15 miliona dolara humanitarne pomoći Afganistanu.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države napustile Afganistan i talibani preuzeli upravljanje zemljom, države u regionu počele su voditi političke razgovore s talibanima.

Katar i Pakistan bili su neke od država koje su pružile humanitarnu pomoć Afganistanu.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres objavio je u ponedjeljak da su na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Švicarskoj dobili obećanja za više od 1,1 milijardi dolara donacija za Afganistan.

Zauzevši glavni grad Kabul, talibani su preuzeli kontrolu nad državom bez sukoba nakon što je predsjednik Ashraf Ghani napustio Afganistan 15. augusta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh