Svijet

Papa se susreo s mađarskim premijerom Orbanom

Papa Franjo sastao se danas s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom tokom njegovog kratkog boravka u Budimpešti.

Papa Franjo - Twitter

Pojedinosti nisu objavljene, ali očekivalo se da će se na sastanku razgovarati o razlikama između pontifikovih stavova i nacionalističke i antimigrantske politike Orbana.

Ured Orbana objavio je njegove slike kako se rukuje s papom Franjom u Muzeju likovnih umjetnosti, nakon čega je održao misu.

Neki od premijerovih pristaša u Mađarskoj, zajedno s proorbanovskim medijima, u prošlosti su ismijavali Papu zbog njegovih komentara o pomoći izbjeglicama.

Papa je ranije kritizirao političke čelnike koji su pokušali podići ograde kako bi spriječili prolazak migranta, a 2019. godine donirao je novac za pomoć migrantima u Meksiku koji su pokušavali doći do granice sa Sjedinjenim Američkim Državama.

– Ovdje nismo radi bilo kakve politike, već da vidimo i čujemo Papu, poglavara Crkve. Jedva čekamo da ga vidimo – kazala je Eva Mandoki (82) za agenciju France-Presse.

Desetine hiljada kršćana iz cijelog svijeta prisustvovalo je Euharistijskom slavlju u Budimpešti u proteklih sedam dana, a dolazak pape Franje na Trg heroja popratili su brojni građani.

Njegov susret s Viktorom Orbanom bio je kontroverzniji. Dok je Papa od početka naglašavao potrebu dobrodošlice i brige za izbjeglice od rata i nasilja, bez obzira na njihovu vjeru, mađarski premijer pobornik je sprečavanja prolaska na granicama onih koje opisuje kao “ilegalne migrante”, a posebno muslimane.

Papa poslije Mađarske putuje u trodnevnu posjetu Slovačkoj. To je njegovo prvo međunarodno putovanje od operacije koja je obavljena ranije ove godine.

Njegova posjeta Slovačkoj ima za cilj poboljšati katoličko-židovske odnose. Na Trgu Rybne, tradicionalno židovskom dijelu glavnog grada Bratislave, sastat će se s članovima židovske zajednice, uključujući i preživjele žrtve holokausta. Papa Franjo sastat će se i s članovima slovačke romske zajednice, piše “Fena”.

Franjo je posjetio desetke zemalja otkako je 2013. godine postao papa, iako su njegova putovanja nedavno bila pogođena širenjem koronavirusa. Ranije ove godine otputovao je u historijsku četverodnevnu posjetu Iraku, prvu u historiji pape, podsjetio je danas BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh