Svijet

Nobelovka Malala Yousafzai: Ako ne reagujemo, mnoge Afganistanke mogle bi podijeliti istu priču kao i ja

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a koje je raspravljalo o razvoju događaja u Afganistanu, dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai je pozvala međunarodnu zajednicu da zaštiti prava afganistanskih žena i djevojaka

Mlada Pakistanka i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai izjavila je da je obrazovanje djevojčica moćno oruđe za izgradnju mira i sigurnosti u Afganistanu i upozorila da će, ako međunarodna zajednica ne poduzme korake, mnoge afganistanske djevojke dijeliti njenu sudbinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je raspravljalo o razvoju događaja u Afganistanu, Yousafzai je pozvala međunarodnu zajednicu da zaštiti prava afganistanskih žena i djevojaka.

“Podigla sam svoj glas da sve djevojčice idu u školu. Svjedočila sam kako je naoružani napadač zaustavio moj školski autobus i otvorio vatru na mene. Ako ne poduzmemo korake, mnoge afganistanske djevojke mogle bi podijeliti istu priču kao ja”, upozorila je 24-godišnja Yousafzai.

Malala Yousafzai, koja se zalaže za obrazovanje djevojčica, napadnuta je 9. oktobra 2012. godine u autobusu kojim je trebala krenuti u školu u svom rodnom mjestu Dolina Swat, na sjeveru Pakistana. Talibanski militant koji je ušao u autobus upitao je Malalu za njeno ime, a zatim je tri puta pucao u djevojku.

Yousafzai, koja je ranjena u glavu, šest dana nakon napada prebačena je u Englesku na liječenje, a boravila je oko tri mjeseca u bolnici “Kraljica Elizabeth“ u Birminghamu. Otpuštena je iz bolnice u martu 2013. godine, a s porodicom se nastanila u Birminghamu i ponovno krenula u školu.

Malali Yousafzai je 2014. godine dodijeljena Nobelova nagrada za mir, tada je imala 17 godina i ušla je u historiju kao najmlađi dobitnik Nobelovac. Tada je izjavila da će osam miliona kruna koje je osvojila donirati školama u Pakistanu.

Yousafzai je postala simbol u borbi za obrazovanje djevojčica, a danas, kroz fondaciju osnovanu na njeno ime, nastoji osigurati da djevojčice mogu ići u školu u mnogim državama u razvoju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh