Svijet

NATO: Talibani trebaju ispuniti obećanja koja su dali u Afganistanu

Jens Stoltenberg - Nezavisne.com

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg poručio je kako talibani trebaju ispuniti obećanja koja su dali u Afganistanu.

Šef NATO-a Stoltenberg prisustvovao je sastanku kojeg su na temu situacije u Afganistanu organizirali šefovi američkih i njemačkih diplomacija Anthony Blinken i Heiko Maas.

U pisanom saopćenju iz NATO-a se navodi kako je Stoltenberg u obraćanju na tom skupu istakao da talibani trebaju održati obećanja koja su dali vezano za borbu protiv terorizma, poštivanje ljudskih prava i dozvoljavanje slobodnog odlaska ljudima koji žele napustiti Afganistan.

Podsjetivši kako je NATO do povlačenja iz Afganistana dao veliki doprinos u borbi protiv terorizma u toj zemlji, Stoltenberg je kazao da je vojno prisustvo NATO-a decenijama jačalo sigurnost i stabilnost u Afganistanu.

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg također je kazao da se ne smije dozvoliti da terorističke grupe obnavljaju svoje strukture u Afganistanu, te je pozvao sve NATO saveznike da budu ujedinjeni u borbi protiv terorizma, prenosi Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh