Svijet

SAD očekuju da će prihvatiti najmanje 50 hiljada evakuisanih Afganistanaca

Očekuje se da će najmanje 50.000 Afganistanaca biti primljeno u Sjedinjene Države kako bi pomogli ljudima koji su radili sa američkom vojskom u Afganistanu, rekao je šef Ministarstva za unutrašnju sigurnost SAD(DHS).

U Sjevernu Makedoniju stigla prva grupa evakuisanih Afganistanaca - Twitter

Desetine hiljada Afganistanaca već su stigli u Sjedinjene Američke Države nakon što su prošli sigurnosnu provjeru i smješteni su u vojnim bazama širom zemlje.

Sekretar DHS Alejandro Mayorkas rekao je 3. septembra da tačan broj osoba koje će doći i koliko će vremena trebati da ih dovedu u Sjedinjene Države, ostaju otvorena pitanja, ali američka obaveza je “trajna”.

Mayorkas je rekao da je bilo evakuisanih koji su zaustavljeni u tranzitnim zemljama zbog nedovoljno informacija, iako nije naveo nikakve detalje.

Nejasno je šta se događa s Afganistancima koji ne prođu kroz sigurnosnu provjeru u prekomorskim tranzitnim tačkama.

Afganistanci koji se planiraju preseliti u Sjedinjene Američke Države primili su ili su u procesu primanja takozvane posebne imigrantske vize za ljude koji su radili za američku vojsku ili NATO i za Afganistance za koje se smatra da su posebno ugroženi pod talibanskom vlašću.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je 3. septembra da će naredne sedmice otputovati u Katar i Njemačku kako bi sa saveznicima koordinirao načine preseljenja desetina hiljada Afganistanaca koji su evakuisani.

Blinken je medijima u Washingtonu rekao da će odletjeti u Dohu 5. septembra kako bi se zahvalio katarskim čelnicima na pomoći tokom burne evakuacije ljudi iz Afganistana pod vodstvom SAD-a prošlog mjeseca nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad tom zemljom.

Rekao je da će potom otputovati u Njemačku gdje će održati ministarski sastanak sa 20 država koje igraju ulogu u preseljenju i naseljavanju Afganistanaca koji su pobjegli, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh