Svijet

Bajden naredio da se preispita potencijalno uklanjanje oznake tajnosti s dokumenata o 11. septembru

On je dodao da će sa poštovanjem sarađivati sa porodicama poginulih u terorističkim napadima

Joe Biden - Screenshot

Predsjednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) naredio je preispitivanje potencijalnog uklanjanja oznake povjerljivosti sa dokumenata povezanih sa istragom Federalnog istražnog biroa (FBI) o terorističkim napadima u Vašingtonu i Njujorku 11. septembra 2001. godine.

– Kada sam se kandidovao za predsjednika, obećao sam da ću obezbijediti transparentnost u vezi sa ukidanjem oznake povjerljivosti sa dokumenata povezanih sa terorističkim napadima na Ameriku 11. septembra 2001. godine – naveo je Bajden u saopćenju.

On je dodao da će sa poštovanjem sarađivati sa porodicama poginulih u terorističkim napadima.

U terorističkim napadima na SAD 11. septembra 2001. godine život je izgubilo 3.000 ljudi. Dva aviona koje su oteli pripadnici El-Kaide su tada udarila u kule “bliznakinje” Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, kao i u kompleks Pentagon u Vašingtonu.

Direktna posljedica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bijele kuće na čelu sa Džordžom Bušom Mlađim, da objavi rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. vijeka. prenosi “Avaz”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh