Svijet

Prepuni hoteli, privatni avioni, skupocjeni pokloni: Vjenčanje desetljeća u Africi

U Nigeriji je u petak održano vjenčanje godine. Kada jedini preživjeli sin predsjednika države Muhammadua Buharija ženi kćerku jednoga od najistaknutijih vjerskih čelnika u zemlji, onda je jasno o kakvoj je fešti riječ.

vjenčanje - Screenshot

Hiljade zvanica na svadbu godine stiglo je u Abuju, glavni grad Nigerije privatnim avionima. Zauzeli su sobe u svim hotelima s pet zvjezdica u prijestolnici i okolici, a mještani pričaju kako je zračni saobraćaj bio izuzetno gust jer su gosti iz brojnih zemalja Zapadne Afrike stizali privatnim avionima, piše Daily Mail.

Mladenka Zahra Ado Bayero (19) i mladoženja Yusuf Buhari (27) upoznali su se na Sveučilištu Surrey u Velikoj Britaniji. Ona je nosila tradicionalnu haljinu u ružičastoj i bijeloj boji za svadbenu proslavu, dok je za sam čin vjenčanja odjenula bijelu vjenčanicu. prenosi 2radiosarajevo“.

Vjenčanje između članova predsjedničke i kraljevske obitelji je u Nigeriji bez presedana, javlja BBC, koji tvrdi da je mladoženjina porodica platila 500.000 naira (1050 eura) za nevjestu. To je 10 puta veća cijena od prosječne cijene za nevjestu u sjevernoj Nigeriji. p

Prema pisanju lokalnih medija, svaki gost na poklon je dobio najnoviji iPhone ili iPad, a navodno su mladenci unaprijed samo za poklone utrošili 116.392 eura. Unatoč raskošnom vjenčanju, navodno je svadba bila skromnija nego što je prvobitno planirano zbog pandemije koronavirusa. Stara dvorana Državnog doma bila je okružena jakim snagama policije i vojnog osiguranja, piše Jutarnji.

Nekoliko dana uoči vjenčanja, mladenci su zvanice počastili polo turnirom, a Zarah je imala djevojačku večer na temu filma Frozen.

Vjenčanju su prisustvovali prijašnji predsjednik Goodluck Jonathan, prva dama Gambije Fatoumata Bah Barrow te bivši predsjednik susjednog Nigera Muhammadu Issoufu.

Mladenkin otac Nasir Ado Bayero je nakon vjenčanja okrunjen titulom Emir od Bichija, dok je njegov brat Emir od Kanoa, jedan od najistaknutijih vjerskih vođa u Nigeriji. Novopečeni mladenci pak nisu prisustvovali ceremoniji.

Prva dama Nigerije, mladoženjina majka, Aisha Buhari na Instagramu je podijelila fotografije para te prizore sa svadbene proslave.

Nisu svi bili oduševljeni luksuzom koji je priređen mladencima i gostima.

Popularni islamski klerik, šeik dr. Ahmad Mahmud Gumi, izjavio je za lokalne medije kako mnogi Nigerijci oskudijevaju s hranom i žive u gladu, a političari ne mare za to i troše novac na privatne zrakoplove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh