Svijet

Golema naftna mrlja širi se Mediteranom. Veličine je New Yorka i postaje sve veća

IZLIJEVANJE nafte koje je poteklo iz najveće sirijske rafinerije raste i širi se Sredozemnim morem, a do otoka Cipra moglo bi stići već danas, objavile su lokalne vlasti.

Sirijski dužnosnici rekli su prošli tjedan da je spremnik s 15.000 tona goriva iscurio 23. kolovoza u termoelektrani u sirijskom obalnom gradu Baniyas.

Analiza satelitskih snimaka koju je napravio Orbital EOS pokazuje da je izlijevanje nafte bilo veće nego što se prvotno mislilo te da se proteže na područje približno iste veličine kao i grad New York. Tvrtka je za CNN rekla da je naftna mrlja udaljena oko sedam kilometara od ciparske obale.

Ciparski odjel za istraživanje ribarstva i mora rekao je da bi, na temelju simulacije kretanja izlijevanja nafte i meteoroloških podataka, mrlja mogla doći do rta Apostlos Andreas u sljedeća 24 sata.

Fotografije koje kruže društvenim mrežama više od tjedan dana pokazuju naftnu mrlju duž obalnih područja Sirije, a mještani su upozorili na potencijalnu prijetnju morskom životu. Stanovnik Baniyasa, koji je za CNN govorio pod uvjetom anonimnosti, kaže da je veći dio obale zagađen.

“Ovo će jako utjecati na živote ljudi”
“Nije nam ovo trebalo, ovdje je već teško zarađivati ​​za život, a ovo će zasigurno utjecati na živote mnogih obitelji”, rekao je.

“Vlada je poslala samo timove sa spužvama i crijevima za vodu, oni nemaju kapacitete za rješavanje ovoga… ne možete čistiti more spužvama”, dodao je.

Turska, koja dijeli granicu i obalu sa Sirijom, također je uključena u sanaciju.

“Poduzimamo potrebne mjere mobiliziranjem svojih resursa kako bismo spriječili svaku mogućnost da se izlijevanje pretvori u ekološku katastrofu”, rekao je potpredsjednik Turske Fuat Oktay državnoj novinskoj agenciji Anadolu.

Ovo je drugo veliko izlijevanje nafte u istočnom Mediteranu ove godine. U veljači je izlijevanje nafte uz izraelsku obalu uništilo plaže i ostavilo naslage katrana diljem libanonske obale.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh