Svijet

Merkel: Ne morate se zvati Erika ili Klaus da biste bili Nijemci

Mislim da svakome treba pružiti priliku, dok ne dobije njemačko državljanstvo, da ga se smatra dijelom ove zemlje, kazala je Merkel

Angela Merkel - Dw.com

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su migranti koji dođu u Njemačku Nijemci iako imaju strana imena, suptilno kritizirajući rašireni običaj među bijelim Nijemcima da Turke rođene u Njemačkoj ispituju odakle su došli.

– Integracija se ne može provlačiti kroz sedam generacija i nikada ne završiti samo zato što se netko ne zove Erika ili Klaus – rekla je Merkel u Berlinu i dodala:

Pružiti priliku
– Pitanje je dokad se osoba koja nema njemačko ime mora integrirati prije nego što se potpuno integrira? Mislim da svakome treba pružiti priliku, dok ne dobije njemačko državljanstvo, da ga se smatra dijelom ove zemlje, a ime pritom ne bi trebalo imati nikakvu ulogu.

Merkel je istaknula da su useljenici iz drugih kultura radili za Njemačku i tako pridonijeli njezinoj snazi. Kancelarka je govorila na 60. godišnjici potpisivanja ugovora s Turskom o primanju stotina hiljada turskih radnika koji su popunili manjak radne snage 1960-ih.

Tadašnja Zapadna Njemačka slične je ugovore potpisala s Italijom, Portugalom i bivšom Jugoslavijom (1968.), a Istočna Njemačka s Mozambikom, Kubom i Vijetnamom. Na godišnjici su dodijeljene nagrade Njemačke zaklade za integraciju, uključujući hrvatskoj useljenici Anki Ljubek, majci poznatog njemačkog glumca Carla Ljubeka.

Dozvolila prihvat izbjeglica
Merkel je došla u sukob s dobrim dijelom demokršćanske Unije CDU/CSU nakon što je 2015. dozvolila prihvat više od milion izbjeglica, mahom iz Sirije i Iraka. Kancelarka, koja je Njemačku vodila 16 godina, povlači se iz politike nakon parlamentarnih izbora 26. septembra. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh