Svijet

Kanada će primiti 5.000 Afganistanaca koje je evakuirao SAD

Kanada je evakuirala oko 3.700 Afganistanaca iz Kabula koji su sarađivali s kanadskom vojskom

Afganistan - Avaz.

Kanada je objavila da će primiti oko pet hiljada afganistanskih izbjeglica koje su američke snage evakuirale iz Afganistana, nakon što su talibani stekli kontrolu nad zemljom.

Znamo da ima još posla na okončanju savezničkih operacija evakuacije. Činimo sve što možemo kako bismo pomogli što većem broju Afganistanaca koji žele stvoriti svoj dom u Kanadi, rekao je kanadski ministar za imigraciju Marco Mendicino.

Kanada je evakuirala oko 3.700 Afganistanaca iz Kabula koji su sarađivali s kanadskom vojskom. Posljednji kanadski vojnik povukao se iz Afganistana prije sedam godina. prenosi “Avaz

“Mora im se omogućiti sigurno i slobodno napuštanje zemlje”

Pet hiljada izbjeglica koje je evakuirao SAD bit će preseljeno u sklopu ranijeg kanadskog plana za prihvat više od 20.000 ugroženih Afganistanaca, uključujući borkinje za ženska prava, zagovornike ljudskih prava i novinare, kako bi ih zaštitili od talibanske osvete. Kanada se nada da će nastaviti pomagati Afganistancima da emigriraju, sve dok im to talibani dopuštaju.

“Afganistancima s putnim ispravama mora se omogućiti sigurno i slobodno napuštanje zemlje”, rekao je kanadski ministar vanjskih poslova Marc Garneau.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh