Svijet

Stejt department upozorio državljane SAD: Odmah napustite aerodrom u Kabulu

Želimo osigurati da se svaki strani civili i oni koji su u opasnosti evakuiraju danas, rekao je zvaničnik

aerodrom Kabul - AFP

Američke su su snage u završnoj fazi evakuacije iz Afganistana, a potrebno je još evakuirati nešto više od 1.000 civila prije povlačenja jedinica.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će se pridržavati dogovorenog roka pa bi SAD do utorka trebao povući sve svoje jedinice iz Afganistana.

– Želimo osigurati da se svaki strani civili i oni koji su u opasnosti evakuiraju danas. Snage će se povlačiti nakon što ovaj proces završi – rekao je zapadnjački zvaničnik koji je stacioniran na aerodromu u Kabulu.

Američki je dužnosnik Reutersu u subotu rekao da je u avionu ostalo manje od hiljadu američkih vojnika, dok ih je na vrhuncu evakuacije bilo 5.800.

State department danas je izdao upozorenje svim američkim državljanima da napuste područje kod aerodroma zbog “specifične, kredibilne prijetnje”, javlja BBC.

Podsjećamo da je u napadu bombaša samoubice kod aerodroma u Kabulu u četvrtak ubijeno oko 170 ljudi, od čega 13 američkih vojnika.

Bajden je danas avionom iz Zajedničke baze “Andrews” u Merilendu otputovao u vazduhoplovnu bazu “Dover” u Delaveru kako bi prisustvovao dostojanstvenom ispraćaju 13 pripadnika američke vojske ubijenih u Afganistanu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh