Svijet

Prema Americi se kreće najjači uragan od 1850. godine: Evakuirajte se!

Uragan Ida, koji se jutros udaljavao od kubanske obale, približava se Louisiani, koju bi trebao pogoditi krajem nedjelje snagom “velikog i krajnje opasnog uragana”.

uragan - Twiiter

Već je okarakterisan kao oluja opasna po život kategorije 4 sa brzinom vjetra od 140 km / h, bit će jedan od najjačih koji je pogodio ovu državu.

“Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu”, preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”.

“Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara”, poručio je guverner.

Svi nedjeljni letovi su otkazani, saopćio je u subotu navečer aerodrom New Orleans. Desetine hiljada vozača napustilo je ovu regiju, zakrčeni su autoputevi. prenosi “Radiosarajevo“.

NBC News primio je izvještaj o višesatnoj gužvi na mostu Horace Wilkinson, koji se proteže preko rijeke Mississippi u Baton Rougeu, dok su stanovnici Louisiane bježali na sigurnije tlo.

U nedjelju bi obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćene “poplavama zbog opasno jakih plima”, upozorava centar, uz moguće “katastrofalne štete izazvane vjetrom”.

Posljednje informacije NHC-a predviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

Gradonačelnica New Orleansa La Toya Cantrell jučer je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuiraju.

“Vrijeme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vrijeme za pokret. Evakuirajte se odmah”, rekla je.

Joe Biden odobrio je proglašenje vanrednog stanja u Louisiani radi pružanja “savezne pomoći” za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh