Svijet

Ubici Roberta Kennedyja odobreno puštanje na uslovnu

Ubica američkog senatora Roberta F. Kennedyja, Sirhan Sirhan, bit će pušten na uslovnu slobodu poslije 50 godina provedenih u zatvoru, a nakon što su dvojica Kennedyjevih sinova govorila u prilog njegovom puštanju.

Sirhan Sirhan - california departments of corections

Ova odluka je velika pobjeda za 77-godišnjeg zatvorenika kome je 15 puta odbijen zahtjev za uslovnu.

Kalifornijski Odbor za puštanje na uslovnu slobodu razmatrat će ovu odluku u narednih 90 dana, a onda će biti poslata guverneru koji ima 30 dana da odluči da li će je potpisati ili odbiti, ili tražiti da se izmjeni.

Douglas Kennedy, koji je bio malo dijete kada mu je otac ubijen 1968, rekao je da ga je pogodilo Sirhanovo kajanje i da treba da bude pušten na uslovnu, ako više ne predstavlja prijetnju. prenosi “N1“.

“Uspio sam da se vidim oči u oči sa gospodinom Sirhanom, preplavljen sam emocijama. Mislim da sam cijeli život živio u strahu od njega i zahvalan sam što danas mogu da vidim da je on ljudsko biće koje zaslužuje ljubav i empatiju”.

Njujorški senator i brat ubijenog predsjednka Johna F. Kennedyja, ubijen je 6. juna 1968. u hotelu Ambasador u Los Anđelesu, nekoliko trenutaka pošto je proglasio pobjedu na primarnim izborima u Demokratskoj stranci u Kaliforniji.

Sihran je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne sjeća ubistva.

Njegova advokatica Angela Berry tvrdila je da Odbor za uslovnu treba da odluči u odnosu na ono što je Sihran danas. Tužilaštvo se nije usprotivilo ovakvoj odluci odbora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh