Svijet

Talibani osudili američki napad na ISIS

Talibani su danas osudili američki napad dronom na militante iz ISIS-a nakon samoubilačkog napada izvan aerodroma u Kabulu i njihov portparol Zabihula Mudžahid je operaciju nazvao “jasnim napadom na afganistansku teritoriju”.

Zabihulah Mudžahid - Agencije

Mudžahid je izrazio očekivanje da će talibani vrlo broz preuzeti kontrolu nad aerodromu u Kabulu, čim američke snage odu i da će u narednim danima objaviti sastav nove administracije.

Prema njegovim riječima, zvaničnici su već imenovanio za vođenje ključnih institucija, uključujući ministarstva zdravlja i obrazovanja, te Centralnu banku.

On je izrazio očekivanje da će uskoro doći do smirivanja ekonomskih previranja kojom je pogođena afganistanska valuta. prneosi “N1“.

Pentagon je saopštio da je američka vojska izvršila napad dronom na planera operacija ISIS-a na istoku Afganistana i da preliminarne informacije pokazuju da je meta pogođena.

U samoubilačkom napadu izvršenom u četvtrak na ulazu na aerodrom u Kabulu poginulo je 13 američkih vojnika i najmanje 79 Afganistanaca.

Odgovornost za napad preuzeo je afganistanski ogranak ISIS-a pod nazivom “Horasan” koji je neprijatelj Zapada i talibana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh