Svijet

Opasan uragan Ida kreće se prema Americi: “Imate vremena do noći da se pripremite”

Uragan Ida, koji se jutros udaljavao od kubanske obale, kretao se prema Louisiani, koju bi treba pogoditi krajem nedjelje snagom “velikog i krajnje opasnog uragana”.

Guverner upozorava na “teške posljedice”
“Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu”, preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na “teške posljedice”.

Vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat će obalama Louisiane u subotu navečer, upozorila je nacionalna meteorološka služba i pozvala stanovnike koji se žele evakuirati da to učine “što prije”.

Najveći dio oluje u subotu je prešao zapadom Kube, gdje će Ida i dalje donositi obline padaline, koje bi mogle izazvati poplave i klizišta, upozorio je Američki centar za uragane (NHC).

“Moguće katastrofalne štete”
U nedjelju bi obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćene “poplavama zbog opasno jakih plima”, upozorava centar, uz moguće “katastrofalne štete izazvane vjetrom”,piše Index Posljednje informacije NHC-a predviđaju da će Ida, prije nego što stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja
Joe Biden odobrio je u petak proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja “savezne pomoći” za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Na pacifičkoj obali oluja Nora, koja se tijekom noći pretvorila u uragan, trebala bi zahvatiti kopno u meksičkim državama Jalisco i Nayarit.

Očekuje se da će se Nora kretati meksičkom obalom i pomicati prema sjeveru uz jake kiše, koje bi mogle izazvati opasne poplave i bujice blata, upozorava NHC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh