Svijet

U terorističkim napadima na aerodromu u Kabulu poginulo najmanje 110 osoba

Kako navodi Al-Jazeera, u terorističkim napadima ubijeno je najmanje 110 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika

U terorističkim napadima na Međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai“ u Kabulu, glavnom gradu Afganistana, poginulo je više od 110 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi Al-Jazeera, u terorističkim napadima ubijeno je najmanje 110 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

“Izgubili smo više ljudi nego Amerikanci”, rekao je neimenovani zvaničnik talibana, dodajući da je u napadima poginulo 28 pripadnika talibana.

Dodao je kako nema potrebe prolongirati datum za okončanje evakuacije i povlačenje američkih snaga koje je predviđeno za 31. august.

Zapadni sigurnosni zvaničnik izjavio je kako je ubrzana evakuacija civila i da se letovi redovno odvijaju.

U blizini aerodroma “Hamid Karzai“ u Kabulu, na kojem se odvijaju operacije evakuacije, jučer su odjeknule dvije eksplozije. Napade su osudile mnoge države, kao i talibani.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je kako će tragati za počiniocima kao i da će se osvetiti.

”Napad je izvela grupa poznata kao ISIS-K“, kazao je Biden.

Biden je rekao kako su dobili dojave u posljednjih nekoliko sedmica da će ISIS-K izvesti napad na aerodrom u Kabulu, zbog čega su odlučni da misiju u Afganistanu okončaju do 31. augusta.

Portparol Američkih centralnih snaga (CENTCOM), pukovnik Bill Urban objavio je da je u terorističkim napadima na aerodromu poginulo 13 američkih vojnika, a 18 ranjeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh