Svijet

Svjetska banka obustavila pomoć Afganistanu

Institucija sa sjedištem u Washingtonu nastaviće se o situaciju blisko konsultovati s međunarodnom zajednicom i partnerima s kojima istražuje načine da ostane angažovana radi očuvanja “teško stečenih rezultata”

Svjetska banka saopštila je kasno u utorak da je zamrznula finansiranje projekata u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad ratom razorenom zemljom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Banka pomno prati situaciju u Afganistanu. Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Afganistanu i uticaja na razvojne izglede zemlje, posebno one namijenjene ženama”, saopštili su iz banke.

Institucija sa sjedištem u Washingtonu nastaviće se o situaciju blisko konsultovati s međunarodnom zajednicom i partnerima s kojima istražuje načine da ostane angažovana radi očuvanja “teško stečenih rezultata”.

Od 2002. godine Svjetska banka je putem Međunarodne razvojne asocijacije izdvojila oko 5,3 milijarde dolara za projekte obnove i razvoja u Afganistanu. Ranije ove godine banka je za Afganistan osigurala oko 800 miliona dolara.

Ovaj potez uslijedio je nakon odluke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od prošle sedmice da Afganistanu suspenduje pristup sredstvima fonda, uključujući skoro 440 miliona dolara u novim monetarnim rezervama.

“Trenutno u međunarodnoj zajednici nema jasnoće u pogledu priznavanja Vlade u Afganistanu, zbog čega zemlja ne može pristupiti posebnim pravima vučenja ili drugim resursima MMF-a”, objavljeno je iz MMF-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh