Svijet

Japan: Obustavljena upotreba 1,6 miliona vakcina Moderne zbog kontaminacije

Ova situacija izazvala zabrinutost zbog nedostatka zaliha vakcina u vrijeme dok Japan pokušava ubrzati proces vakcinacije usred novog vala pandemije COVID-19

Japan je u četvrtak obustavio upotrebu oko 1,63 miliona doza vakcina protiv koronavirusa kompanije Moderna, nakon što je pronađena kontaminacija u neiskorištenim bočicama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova situacija izazvala je zabrinutost zbog nedostatka zaliha u vrijeme dok Japan pokušava ubrzati proces vakcinacije usred novog vala pandemije COVID-19.

Ministarstvo zdravlja Japana saopštilo je da je dobilo izvještaje iz nekoliko centara za masovnu vakcinaciju koji su prijavili da su pojedine neupotrebljene doze vakcine kontaminirane.

Japanski proizvođač lijekova Takeda Pharmaceutical, koji je zadužen za distribuciju i prodaju Modernine vakcine, saopštio je da iz predostrožnosti obustavlja upotrebu oko 1,63 miliona doza proizvedenih u istoj prizvodnoj traci.

Od Moderne je zatraženo da sprovede hitnu istragu, a medicinskim ustanovama i organizatorima vakcinacije je rečeno da prestanu koristiti vakcinu proizvedenu u Španiji.

Problem s vakcinom desio se upravo u trenutku kada se Japan bori sa sve većim brojem infekcija u mnogim dijelovima zemlje, što je ozbiljno opteretilo zdravstveni sistem.

Japan se u potpunosti oslanja na inostrane vakcine Moderna, Pfizer i AstraZeneca. Oko 43 posto japanske populacije potpuno je vakcinisano.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh