Svijet

Angela Merkel pružila podršku Arminu Laschetu uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel pružila je podršku kandidatu koalicije CDU-CSU Arminu Laschetu uoči njemačkih parlamentarnih izbora na kojima će se između ostalog birati i njen nasljednik na ovoj veoma važnoj funkciji.

Angela Merkel - Screenshot

Tokom predizbornog skupa u Berlinu koji je ujedno okarakteriziran kao ključni, Angela Merkel je rekla kako Armin Laschet ima njenu punu podršku u trci za poziciju kancelara Njemačke.

“Oduvijek mu je bilo važno staviti pojedinca i njihovo dostojanstvo u centar svih dešavanja. Duboko sam uvjerena da će upravo s tim stavom on služiti narodu Njemačke kao kancelar”, rekla je Merkel.

ZAKAZANI ZA SEPTEMBAR
Ususret parlamentarnim izborima u Njemačkoj: Useljenici iz bivše Jugoslavije skloniji ljevici
Ističe kako je važno da CSU i CDU ostvare dobre rezultate na izborima te da pokažu kako su i dalje jaki.

“U preostalih 35 dana do izbora, vrijedi se boriti svaki sat kako bi CDU i CSU ostali jaki u Bundestagu. To je važno kako bismo poveli Njemačku u dobru budućnost. Naravno, zajedno s Arminom Laschetom kao budućim kancelarom”, rekla je Angela Merkel.

Prisutnima se obratio i Armin Laschet koji je najavio veliku političku borbu.

“Borit ćemo se. Borit ću se sa svime što mogu da ovu državu ne preuzmu ideolozi te kako bismo imali priliku implementirati naše ideje za modernu Njemačku. Želimo i dalje vladati”, rekao je Laschet.

Na skupu u Berlinu, Laschet je između ostalog kritizirao lijeve političke opcije poput Zelenih i SPD-a te je istakao kako žele povećati poreze i riskirati kolaps ekonomije koja se oporavlja od pandemije.

REJTING STRANAKA
Uoči Izbora u Njemačkoj: Socijaldemokrati ispred Zelenih i vrlo blizu konzervativcima
Ipak, Laschet će na izborima imati veoma težak zadatak. Popularnost CDU-a je u padu, a veliki rast doživio je kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održat će se 26. septembra, a ujedno će taj dan predstavljati i posljednji dan vladavine Angele Merkel na poziciji njemačke kancelarke. Merkel obavlja funkciju kancelarke 16 godina, a nakon izbora najavila je povlačenje iz politike, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh