Svijet

Ursula von der Leyen: Brisel nije priznao talibane

EU nije priznala talibane, rekla je danas predsjednik Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen - Screenshot

Prema njenim riječima, EU nije ni vodila političke razgovore sa militantima, sedam dana nakon što su preuzeli kontrolu nad Afganistanom.

Talibani su okončali preuzimanje kontrole nad Afganistanom prije sedam dana, kada su bez borbe ušli u Kabul.

Von der Leyenova je izjavu dala nakon posjete prijemnom centru u Madridu za afganistanske radnike zaposlene u institucijama EU, a koji su evakuisani iz Kabula.

Ona je najavila da će iznijeti prijedlog da za 57 miliona eura bude povećana humanitarna pomoć koju je Evropska komisija ove godine izdvojila za Afganistan.

Von der Leyenova je istakla da je pomoć EU za razvoj povezana sa poštovanjem ljudskih prava, dobrim postupanjem prema manjinama i poštovanjem prava žena i djevojčica.

“Možda smo čuli riječi talibana, ali će biti mjerene njihovim dijelima i postupcima”, naglasila je Von der Leyenova i dodala je da je Evropska komisija spremna da pruži podršku članicama EU koje budu pomogle u preseljavanju izbjeglica i da planira da ovo pitanje iznese na sastanku G7 naredne sedmice, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh