Svijet

Ljekari u Teksasu prvo će spašavati vakcinisane, jer imaju veće šanse da prežive: Ostalo je još vrlo malo slobodnih kreveta

Logika kojom se vode ljekari je pretpostavka da je veća vjerovatnoća da će vakcinisani preživjeti, što znači da davanje prioriteta njima spašava više života

Ako Sjevernom Teksasu počne nestajati kreveta na intenzivnoj njezi, liječnici će možda morati uzeti u obzir status cijepljenja protiv koronavirusa kao faktor koji će odlučivati o tome ko će prvi dobiti njegu, javlja u četvrtak Forbes.

Vijest stiže u trenutku u kojem više američkih saveznih država na jugu, osobito one s nižim razinama procijepljenosti, bilježi nagli porast broja novozaraženih i hospitaliziranih. U nekima od njih više nema slobodnih kreveta na odjelima intenzivne skrbi, zbog čega se odgađaju brojni medicinski zahvati koji nisu povezani s covidom-19. Kapaciteti nekih bolnica premašili su 100%, pa se bolesnici smještaju u krevete po hodnicima.

U Teksasu je do sada potpuno procijepljeno samo 43% stanovništva, slično kao u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Sve izglednija vjerovatnoća da će morati prvo spašavati vakcinisane

Zdravstveni dužnosnici nadaju se da će izbjeći situaciju da moraju davati prioritet vakcinisanima, no Forbes javlja da postoji zabrinutost da je ona sve izglednija.

Logika kojom se vode ljekari je pretpostavka da je veća vjerovatnoća da će vakcinisani preživjeti, što znači da davanje prioriteta njima spašava više života.

Liječnicima na području Dallasa već je rečeno da se status cijepljenja protiv covida može koristiti kao trijaža. Trijaža (od francuskog trier, razvrstavati) je izraz koji se koristi za formalan postupak kojim se bolesnici ili ranjenici razvrstavaju prema hitnosti skrbi i vjerovatnoći preživljavanja.

Nevakcinisani pacijenti s covidom imaju lošije ishode liječenja

Članovi radne skupine za izradu smjernica za masovnu kritičnu skrb u Sjevernom Teksasu održali su prošlog tjedna sastanak o pogoršanju covid-krize u tom području i razgovarali o mogućnosti da će liječnici morati koristiti status cijepljenja protiv covida-19 kako bi u ekstremnim slučajevima odredili prioritet u skrbi.

Glasnogovornik radne skupine rekao je Forbesu da su liječnici na sastanku primijetili da necijepljeni pacijenti s covidom imaju lošije ishode, što je dovelo do toga da je članovima skupine poslan interni dopis koji liječnicima na području Dallasa daje smjernice prema kojima, ako je potrebno, mogu uzeti u obzir status cijepljenja pri odlučivanju o kome će se prvo pobrinuti.

Dopis je procurio u The Dallas Morning News, medijsku kuću koja je prva vijest objavila u četvrtak.

Neće biti isključivi kriterij

Doktor Mark Casanova, glasnogovornik radne grupe, objasnio je za Forbes da će drugi faktori – poput podliježućih zdravstvenih stanja – biti uzeti u obzir u situacijama kada se pacijentima mora dati prioritet u njezi te da se status necijepljenosti neće koristiti kao kriterij za isključivanje.

No ako su svi parametri kod dva pacijenta oboljela od covida-19 jednaki, za vakcinisane će se pretpostaviti da će vjerovatnije preživjeti, što znači da će oni prvi dobiti njegu, pojasnio je Casanova.

“Naša situacija je loša i ako se brojke nastave kretati u smjeru u kojem idu, postoji realna mogućnost da će se smjernice trijaže morati koristiti”, rekao je Casanova u intervjuu.

Na području Dallasa ostalo samo 80 kreveta na intenzivnoj

Prema Texas Department of State Health Services, na području Dallasa na odjelima intenzivne skrbi ostalo je još samo 80 kreveta, a broj stanovnika o kojima bolnice skrbe kreće se oko 8,1 miliona.

U Teksasu brojevi novih slučajeva zaraze i hospitalizacija vrtoglavo rastu bez znakova usporavanja. U srijedu su u Teksasu hospitalizirana 12.402 pacijenta s covidom-19, što je blizu broja od oko 14.000, koji je zabilježen na vrhuncu pandemije u siječnju. Teksas je jedna od nekoliko južnih država u kojima je delta varijanta uzrokovala nekontrolirano povećanje broja slučajeva covida, što je dovelo do razornog utjecaja na zdravstvene sistem,piše Index

U Mississippiju su zdravstveni dužnosnici odlučili otvoriti terensku bolnicu u garaži kako bi uklonili prepreke za provođenje redovnih postupaka, dok Alabama trenutno ima više pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega nego što je broj izdvojenih kreveta za intenzivnu njegu u državi. U srijedu popodne dužnosnici u Mobileu u Alabami, koji ima skoro 200.000 stanovnika, odlučili su da vozila hitne pomoći više ne mogu prevoziti ljude u bolnicu budući da su hitne bile pretrpane pacijentima s covidom.

Korištenje trijaže za određivanje kome je prioritet pružiti skrb bio je težak korak koji su bili prisiljeni poduzeti talijanski liječnici u prvim danima pandemije, kada su zdravstveni sustavi bili pretrpani oboljelima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh