Svijet

Biden još prošlog mjeseca upozoren na mogućnost pada Kabula

Dvadesetak američkih diplomata u Afganistanu prošlog mjeseca u internoj depeši upozorilo je državnog tajnika Antonyja Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana zbog povlačenja američkih vojnih snaga iz zemlje, što se naposljetku u nedjelju i dogodilo.

Joe Biden - AFP

Wall Street Journal (WSJ) objavio je u četvrtak da je povjerljiva depeša poslana takozvanim disidentskim kanalom, potpisana je s datumom 13. srpnjem, a u njoj su i ponuđene preporuke o načinima za ublažavanje krize te ubrzanje evakuacije.

Naime, američka administracija je kritizirana zbog izostanka jačih napora u evakuaciji iz zemlje američkih diplomata i drugih građana, kao i afganistanskih saveznika, sve dok talibani nisu bili u snažnoj ofenzivi.

Američki dužnosnici odbili su potvrditi posebne detalje ili podijeliti sadržaj depeše.

“Mislim da depeša odražava ono što smo cijelo vrijeme govorili, a to je da nitko nije mogao predvidjeti da će vlada i vojska Afganistana doživjeti kolaps u nekoliko dana“, izjavio je za CNN zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jonathan Finer.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je za Reuters da je State Department uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili depešu. prenosi “N1“,

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price izjavio je da su stavovi diplomata upućeni Blinkenu ugrađeni u politiku i planiranje.

“Cijenimo konstruktivno unutarnje neslaganje. To je domoljubno i čini nas učinkovitijima”, rekao je Price.

Biden u prvom obraćanju nakon pada Kabula: Razvilo se brže nego što smo očekivali
Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden je u prvom obraćanju naciji nakon pada Kabula rekao da se “ovo razvilo brže nego što smo očekivali.

“Bili su nam jasni rizici, planirali smo za svaku mogućnost, ali istina je da se ovo razvilo brže nego što smo očekivali. Što se dogodilo? Afganistanski vođe su pobjegli iz zemlje, a njihova vojska je kolabirala”, rekao je Biden


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh