Svijet

Erdogan: Za godinu dana bit će izgrađeni domovi koji su izgorjeli u požarima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će najkasnije u roku od godinu dana novi domovi biti izgrađeni građanima koji su tokom šumskih požara u Turskoj u potpunosti ostali bez krova nad glavom.

Recep Tayip Erdogan - Radiosarajevo

“Analizirat ćemo sve planove protiv šumskih požara, poplava, klizišta i suše”, kazao je Erdogan u obraćanju naciji nakon sastanka kabineta u Ankari, turskoj prijestolnici.

Napomenuo je da će vlasti značajno pomoći građanima koji su se našli u teškoj situaciji tokom nedavnih prirodnih katastrofa.

“Na mjesto svakog izgorjelog drveta zasadit ćemo novo, ponovo ćemo izgraditi svaku izgorjelu kuću i podići svaku zgradu koju je uništila poplava”, dodao je turski predsjednik.

Kako je rekao, oko 150.000 hektara zemlje pogođeno je požarima u 54 različita grada u Turskoj samo tokom 2021. godine.

“Iako se terorističke organizacije sumnjiče za podmetanje nekih požara u našoj zemlji, jasno je da se suočavamo s općom katastrofom”, kazao je.

Istakao je da su se šumski požari velikih razmjera već pretvorili u značajan globalni problem.

Erdogan se u obraćanju dotakao i provincija u Turskoj s niskom stopom vakcinisanih protiv koronavirusa.

“Sve građane, počevši od ovih provincija, još jednom pozivam da se što prije vakcinišu. Od nevakcinisanih studenata i uposlenika na univerzitetima također ćemo redovno tražiti PCR testiranje”, kazao je.

Istakao je da će se morati testirati i nastavno osoblje početkom školske godine.

“Početkom nastave, od 6. septembra, od nastavnog osoblja koje još uvijek nije vakcinisano, tražit ćemo PCR testiranje najmanje dva puta sedmično”, dodao je.

Također, na javnim događajima, poput koncerata i kina, uskoro će također tražiti negativan PCR test s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa. prenosi radiosarajevo

“Za putovanja avionima i međugradskim autobusima također će biti potreban PCR test radi putovanja”, rekao je Erdogan.

Komentarisao je i posljednja dešavanja u Afganistanu.

“Pošto je cilj sigurnost i stabilnost te države, spremni smo razgovarati i s vladom koju će uspostaviti talibani, ukoliko to bude potrebno”, rekao je Erdogan.

Odbacio je tvrdnje opozicije da Turska prima 1,5 miliona afganistanskih izbjeglica.

“Turska nema nikakvu dužnost, odgovornost ili obavezu da bude evropska baza za izbjeglice”, istakao je predsjednik Republike Turske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh