Svijet

Velika Britanija će primiti 20.000 Afganistanaca

Hiljade afganistanskih izbjeglica biće preseljeno u Veliku Britaniju nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, objavila je britanska vlada.

Afganistan - Vijesti-x.com

Novim programom će biti omogućen boravak za 20.000 Afganistanaca u Velikoj Britaniji u narednim godinama.

U prvoj godini 5.000 izbjeglica će imati pravo na boravak a prioritet imaju žene, djevojke i oni kojima je ta pomoć potrebna, javlja BBC.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel pozvala je i druge zemlje da pomognu, napisavši u Daily Telegraphu “ne možemo to učiniti sami”.

Međutim, opozicione stranke kritikovale su ovu odluku jer nije dovoljno objašnjena.

Novi plan nadopunjuje postojeći za prevodioce i ostalo osoblje koje je radilo za Veliku Britaniju.

Očekuje se da će oko 5.000 Afganistanaca i njihovih članova porodice imati koristi od te politike.

Premijer Boris Johnson u srijedu 18. augusta će otvoriti raspravu u Donjem domu o situaciji u Afganistanu.

Najavljujući novi plan preseljenja državljana Afganistana, Johnson je rekao: “Dugujemo zahvalnost svima onima koji su radili s nama kako bi Afganistan učinili boljim mjestom u posljednjih dvadeset godina”.

“Mnogima od njih, posebno ženama, hitno je potrebna naša pomoć. Ponosan sam što je Velika Britanija uspjela uspostaviti ovu rutu kako bi pomogla njima i njihovim porodicama da žive u Velikoj Britaniji”.

Vlada je naglasila da novi plan “neće kompromitirati nacionalnu sigurnost” i obećala je da će svi oni koji stignu morati proći “stroge sigurnosne provjere”.

Downing Street je rekao kako je premijer Johnson razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u utorak navečer 17. augusta o evakuaciji iz Kabula, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh