Svijet

Ambasador BiH iz Islamabada: Bh. građani su smješteni na aerodrom u Kabulu i na sigurnom su

Svi državljani BiH koji trenutno borave u Kabulu su dobro i na sigurnom, na aerodromu, pod vojnim obezbjeđenjem, izjavio je ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić, koji nerezidentno pokriva i Afganistan.

aerdorom Kabul - AFP

Forić je rekao da su građani BiH smješteni na međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai” u Kabulu u vojnim objektima i pod vojnim obezbjeđenjem američkih, britanskih i turskih snaga.

On je dodao da svi oni imaju kontakt sa Ambasadom u Pakistanu, Ministarstvom vanjskih poslova u Vijeću ministara i porodicama, te da i on ima direktnu komunikacija sa nekoliko njih koji su mu prenijeli da imaju hranu i smještaj, te internet.

“Građane BiH su njihovi poslodavci zbrinuli tako da su im kupljene i bukirane karte za civilne letove, međutim svi ti letovi su suspendovani zato što prioritet imaju vojni”, pojasnio je Forić.

Prema njegovim riječima, pogoršala se bezbjednost na aerodromu tako što se tu zateklo nekoliko desetina hiljada građana, a čak nekoliko hiljada je uspjelo da pređe bezbjednosnu ogradu aerodroma, da izađu na pistu i onemoguće slijetanje i polijetanje aviona.

Panici mjesta nema, istakao je Forić i dodao da je u Kabulu mirno, bez borbenih dejstava, te očekuje da će se u narednih nekoliko dana situacija još više stabilizovati i da će biti omogućen povratak građana BiH. prenosi “Klix“.

“Dio koji se tiče dešavanja na samom aerodromu vjerovatno će danas-sutra biti uređen tako da se omogući slijetanje i polijetanje samih aviona”, tvrdi Forić.

Forić je naveo da je za danas bio planiran let za jednog građanina BiH, a za četvrtak, 19. augusta za četvoricu, dok su ostali planirani za narednih nekoliko dana, ali smatra da neće biti otvoreni civilni letovi i da neće uspjeti da se ukrcaju u najavljene charter letove.

Moguće je da se na neku destinaciju prevezu nekim od vojnih letova, a od jutros, kako je naveo, postoji nova mogućnost jer je upućena službena nota sa imenima i prezimenima građana BiH koji bi bili evakuisani iz Kabula u Pakistan, te smješteni u Islamabadu.

Forić tvrdi kako talibani ne žele da vode bilo kakve borbe, već žele da zaštite strance, ali i domaće stanovništvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh