Svijet

NATO se neće vraćati u Afganistan

Talibani sada kontroliraju Afganistan, a britanske i NATO snage neće se vratiti u tu zemlju kako bi se borile protiv pobunjenika, izjavio je britanski ministar odbrane u ponedjeljak.

Ben Wallace - Vijesti.ba

– Priznajem da talibani sada kontroliraju zemlju. Vjerujem da ne trebate biti politički naučnik kako biste uočili gdje se nalazimo – izjavio je ministar Ben Wallace za Sky News.

Upitan da li će se Britanija i NATO vratiti u Afganistan, Wallace je kazao: „Nije u našim planovima da se vratimo“.

Wallace je izjavio da je vojni sektor aerodroma u Kabulu siguran i da Britanija čini sve što može kako bi evakuirala britanske građane i Afganistance koji su sarađivali s Britanijom.

– Naš je cilj odlazak oko 1.200 do 1.500 ljudi dnevno u skladu s kapacitetima naših aviona – kazao je.

Britanija je izmjestila ambasadu iz grada na kabulski aerodrom. Upitan kako će se osjećati kada ugleda talibansku zastavu kako se vijori na bivšoj zgradi britanske ambasade u Kabulu,Wallace je izjavio:

– To više nije ambasada, napustili smo tu lokaciju tako da je to sada samo napuštena zgrada. Simbolično, to nije ono što je bilo ko od nas želio – kazao je, prenosi “Fena”.

Wallace je izjavio da još nije pravo vrijeme da se priznaju talibani kao afganistanska vlada.

– Mislim da se mnogo toga treba desiti prije nego što se donesu takve odluke. Očigledno je da ćemo ih (talibane) cijeniti po njihovim djelima, a ne po retorici – kazao je britanski ministar, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh